NavMenu

NVO sektor: Vlada da dokaže javni interes od otvaranja ležišta uglja u Matarugama

Izvor: Mina Petak, 31.12.2021. 11:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dominik Vanyi/unsplash)Ilustracija
Grupa nevladinih organizacija (NVO) koju čine Bankwatch, Da zaživi selo, Legalis i Eko-tim, uputila je Ministarstvu kapitalnih investicija komentare na Nacrt koncesionog akta o energetskoj mineralnoj sirovini mrkolignitni ugalj lokaliteta Mataruge u opštini Pljevlja.

U zajedničkom saopštenju te grupe NVO navodi se da analiza opravdanosti ostvarivanja javnog interesa, kao obavezni dio koncesionog akta, nije dostavljena uz Nacrt koncesionog akta na razmatranje i javnu raspravu.

- Ova analiza je od posebne važnosti za ukupnu crnogorsku javnosnost kako bi se uopšte moglo diskutovati i raspravljati o dodjeli koncesije. Stoga, javni interes, koji je osnov za dodjelu koncesija i obavljanje koncesione djelatnosti, nije dokazan ili analiza koja to potvrđuje nije data na uvid javnosti - navodi se u saopštenju.

Predstavnici tih NVO smatraju da nije poznato da li je Ministarstvo izradilo ovakav akt.

- Ukoliko jeste, Ministarstvo ga treba učiniti javnim i dostupnim za javno komentarisanje, a postojeći Nacrt koncesionog akta do tada povući sa javne rasprave - dodaje se u saopštenju.

Predstavnici tih NVO su objasnili je donošenje odluke o izdavanju koncesionih prava na eksploataciju mineralnih sirovina, u konkretnom slučaju mikrolignitnog uglja na lokalitetu Mataruge, u suprotnosti sa nedavnom odlukom Vlade o prestanku daljeg korišćenja uglja nakon 2035. godine.

- Crna Gora se ove godine pridružila savezu PPCA, koji promoviše prelazak sa uglja na čiste izvore energije, i najavila da će najkasnije 2035. godine prestati da upotrebljava ugalj u energetske svrhe - rekli su iz tih NVO.

Oni su dodali da je potencijalno donošenje odluke o izdavanju koncesionih prava na eksploataciju uglja na lokalitetu Mataruge u suprotnosti sa strateškim ciljevima Crne Gore u kontekstu evropskih integracija, što između ostalog implicira i poštovanje klimatsko-energetskih politika Evropske zajednice.

- U godinama ispred nas svaka investicija i napor treba da budu posvećeni energetskoj tranziciji, a ne uvećanju eksploatacije uglja - kazali su predstavnici tih NVO.

Oni su objasnili da je Mataruško polje karstno područje koje se nalazi u slivu Ćehotine, te je velika pretpostavka da podzemne karstne vode završavaju u rijeku Ćehotinu i Otilovičko jezero.

- Proboj zagađenih otpadnih voda iz kopa uglja bi zagadio vodu ove rijeke i jezera i time bi se ugrozilo zdravlje građana Pljevalja koji koriste vodu iz Otilovićkog jezera za vodosnabdijevanje, kao i živi svijet u ovom slatkovodnog ekosistemu - tvrde u tim NVO.

Sa planiranim otvaranjem ležišta uglja u Matarugama, kako su naveli, zatvara se svaka mogućnost za ruralni razvoj ovoga područja, te mogućnost očuvanja i unaprjeđivanja biološke, geološke i predione raznovrsnosti.

- Kako je ovo jedan od prvih ciljeva zaštite prirode i kreiranja polaznih osnova za održvu valorizaciju ovog područja u skladu sa zakonitostima prirode, u tom smislu pokrenut je postupak zaštite gornjeg toka rijeke Ćehotine i očekuje se proglašenje ovog područja zaštićenim u prvom kvartalu naredne godine - dodaje se u saopštenju.

Predstavnic te četiri NVO smatraju da je otvaranje ležišta uglja u Matarugama u koliziji za ciljevima zaštite prirode.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

09.12.2023.  |  Finansije

Platni promet sa Srbijom i BiH do kraja godine

Universal Capital banka (UCB), jedina koja je u Crnoj Gori našla interes da uspostavi direktni platni promet sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom (BiH), očekuje da će taj sistem biti u funkciji do kraja godine. - Teško je izaći sa preciznim rokom, ali očekujemo da, ako ne bude većih tehničkih izazova, prve transakcije budu urađene do kraja godine. Potpuno smo posvećeni tome, pošto je ovaj projekat za nas od izuzetnog značaja - rekli su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.