NavMenu

Država pokreće platformu Code for Montenegro

Izvor: eKapija Petak, 03.12.2021. 10:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Den Rise/shutterstock.com)Ilustracija
U planu je pokretanje platforme Code for Montenegro čiji cilj je uključivanje brojnih relevantnih aktera u rješavanju digitalnih problema i izazova građana Crne Gore.

- U cilju pozicioniranja Crne Gore kao društva razvijenih organizacionih, ljudskih, stručnih kapaciteta koji obezbjeđuju povjerenje građana, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija će uspostaviti Code for Montenegro platformu za uključivanje brojnih relevantnih aktera u rješavanje digitalnih problema i izazova građana Crne Gore, u vidu brojnih tipova programa saradnje - saopšteno je iz Vlade.

Kako je objašnjeno, platforma je nastala iz potrebe da se dobre prakse u dijelu digitalne transformacije i javne uprave, iz privatne industrije, civilnog i akademskog sektora prenesu na javnu upravu, a funkcionisaće na volonterskoj osnovi.

- Imajući u vidu da su tehnologija i ljudi najbitniji za digitalnu transformaciju, platforma će omogućiti spajanje znanja i iskustva javnih službenika i saradnju sa partnerima iz privatnog, ICT, civilnog sektora iz zemlje i inostranstva - navodi se u saopšetnju.

Vlada je, kako je navedeno, informaciju o pokretanju platforme Code for Montenegro usvojila na poslednjoj sjednici.

Takođe, usvojena je i informacija o formiranju Konsultativnog tijela globalnih lidera na polju digitalne transformacije, kojim će koordinirati Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

U informaciji se navodi da je digitalna transformacija jedan od šest strateških prioriteta Vlade i jedan od glavnih stubova reforme javne uprave, daljeg digitalnog razvoja Crne Gore, modernizacije i transparentnosti njenog rada, kao i povećanja efikasnosti i kvaliteta usluga koje javna uprava pruža građankama, građanima i privredi.

- Uzori Crne Gore, u dijelu digitalne transformacije, su zemlje koje su već postigle zavidan nivo digitalnog razvoja, kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Australija, Novi Zeland, Kanada i zemlje Evropske unije, čiji eksperti su članovi ovog tijela, koji će konsultativno i na volonterskoj osnovi, svojom ekspertizom i savjetima iz oblasti digitalne transformacije, digitalizacije javne uprave i medija osnažiti naše timove u daljim procesima razvoja Crne Gore - onjašnjeno je u informaciji.

Zadaci ovog tijela su saradnja, savjetovanje, razmjena ekspertize, iskustava i dobrih praksi u oblastima dinamične digitalizacije javne uprave, izgradnje kapaciteta za digitalnu vladu, edukacije javnih službenika i vladinih timova u dijelu inovacija i digitalizacije, usvajanja novih tehnologija i sajber bezbjednosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.