NavMenu

Odjeća od recikliranih plastičnih flaša štetna po životnu sredinu

Izvor: eKapija Utorak, 26.10.2021. 12:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Burgess Milner)Ilustracija
Odjeća napravljena od recikliranih plastičnih flaša doprinosi povećanju otpada u modnoj industriji, upozorava The Changing Markets Foundation. Ova fondacija je sa organizacijom City to Sea pokrenula kampanju u kojoj upozorava da modni brendovi moraju da promijene trenutni poslovni model i prihvate istinska rješenja cirkularne ekonomije.

Sve više predstavnika brze mode u svojim kolekcijama koriste reciklirani poliester koji dolazi od jednokratnih plastičnih flaša. Švedski H&M izvijestio je da 90% njegovog recikliranog poliestera dolazi od jednokratnih plastičnih flaša. Ostali modni giganti poput Nike, Primark, Inditex u čijem je vlasništvu Zara, takođe koriste jednokratne plastične flaše kako bi zadovoljile potražnju za poliesterom.

Aktivisti ipak upozoravaju da ova praksa spada u "greenwashing" i obmanjivanje javnosti, jer jednom kada se pretvori u odjeću, plastika više ne može biti reciklirana. Umjesto toga, biće bačena na deponije, u prirodu ili odložena u spalionice. Takođe, pretvaranje plastičnih flaša u odjeću uklanja mogućnost da one budu iskorišćene za proizvodnju novih flaša.

Savjetnik za kampanje u fondaciji The Changing Markets George Harding-Rolls kaže da održivost nije nešto što velike kompanije mogu da "navuku" kao poslednji modni trend.

- Održivost mora da bude utkana u svaki nivo njihovog poslovanja. Pažljivim marketinškim taktikama, brendovi potenciraju korišćenje recikliranih flaša u odjeći kako bi odvukli pažnju mušterijama sa neodrživog oslanjanja na fosilna goriva. Ako su modni brendovi ozbiljni u smanjenju ekološkog uticaja, treba da zaustave šaradu "downcycling-a" plastičnih flaša u odjeću i da se umjesto toga fokusiraju na zaustavljanje zavisnosti od fosilnih goriva i da prestanu sa pretjeranom proizvodnjom - kaže George Harding-Rolls.

Aktivisti ističu da je upotreba reciklirane sintetike samo kap u moru u poređenju sa nerecekliranom. Osim toga, ne rješava se ni problem mikroplastike. Milijarde djelića mikroplastike koji otpadaju sa odjeće tokom proizvodnje, nošenja i pranja i dalje završava u okeanima i našim tijelima putem vazduha i hrane i pića.

- Pravljenje odjeće od plastičnih flaša je jedna u nizu "greenwashing" taktika koju sprovode brendovi kako bi ohrabrili potrošače da kupe još stvari koje im nisu potrebne, a koje planeta ne može da priušti - kažu u fondaciji koja je nedavno objavila izvještaj o zavisnosti modnih brendova od fosilnih goriva.

Vođa marketinga i kampanja u organizaciji City to Sea Jo Morley ističe da rješenje ovog problema nije nimalo komplikovano.

- Ekološki uticaj brze mode je ogroman, kao i naša opsesija jednokratnom plastikom poput flašica za vodu. Rješenje za potrošače je jednostavno: kupujte manje, a kada kupujete, podržavajte ekonomiju koja podstiče ponovnu upotrebu. Za flašice za vodu, to znači nošenje višekratnih flaša koje ćete puniti, a za odjeću, kupovinu polovne odjeće kada vam je potrebna - jasan je Morley.

M. Dedić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.