NavMenu

Žičara K7 spojiće kolašinske ski centre do početka zimske sezone - U toku i gradnja oko 9 km novih skijaških staza

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.10.2021. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: Uprava javnih radova)
Izgradnja žičare K7, koja će povezati ski centre Kolašin 1600 i Kolašin 1450, u tekućoj godini znatno je intenzivirana, postavljeni su svi noseći stubovi, do kraja ove sedmice počeće ugradnja sajle, a narednih dana očekuje se i isporuka korpi.

- Uprava javnih radova je u proteklih sedam mjeseci uspjela da stvori uslove za ubrzanje dinamike realizacije ovog važnog turističkog projekta, što se pozitivno odrazilo na radove na terenu, u nastojanju da žičara bude stavljena u funkciju već za predstojeću zimsku sezonu - saopšteno je iz Uprave javnih radova.

Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata unapređenja turističke infrastrukture Crne Gore, koji će omogućiti umrežavanje kolašinskih centara i dodatno pozicioniranje Bjelasice na mapi atraktivnih zimskih evropskih destinacija.

Dužina žičare iznosi blizu 1,5 kilometara, sa kapacitetom do 2600 skijaša na sat. Ugovorena vrijenost projekta je 8,998 mil EUR, a do danas su realizovani radovi u vrijednosti od 7,7 miliona.

- Uporedo sa izgradnjom žičare, u toku su i radovi na oko devet kilometara ski staza, što će, sa već postojećim ski stazama u okviru skijališta Kolašin 1600 i Kolašin 1450, u velikoj mjeri doprinijeti podizanju kvaliteta zimske tursitičke ponude. Izvođač na ovom projektu je Inženjering put, a ugovorena vrijednost izrade tehničke dokumentacije i radova je 1,8 mil EUR - navodi se u saopštenju.

(Foto: Uprava javnih radova)
Direktor Uprave javnih radova Boro Lučić izrazio je zadovoljstvo tempom radova na Bjelasici.

- Uradićemo sve što je u našoj nadležnosti da žičara bude stavljena u funkciju za predstojeću turističku sezonu. Završetak ovog projekta doprinijeće daljem razvoju Kolašina kao jedne od vodećih turističkih destinaciju u zemlji, ali i otvaranju novih radnih mjesta, privrednom razvoju, samim tim i povećanju kvaliteta života stanovnika cijelog sjevera - rekao je Lučić..

Direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević rekao je da, zahvaljujući naporima Uprave javnih radova, Skijališta izvođača i nadzora danas imamo priliku da na Bjelasici vidimo skoro završenu novu žičaru i ski staze.

- Sa već postoječih 10 kilometara ski staza na Kolašinu 1600, njihova ukupna dužina biće povećana na 45 kilometara. Takođe, položaj terena omogućiće cjelodnevno korišćenje, što će značajno unaprijediti ponudu, kako u dijelu kvaliteta, tako i u dužem dnevnom boravku skijaša na ski stazama - istakao je Milošević.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.