NavMenu

Lajen pozvala članice EU da se "odvikavaju" od gasa i brže pređu na energiju sunca i vjetra

Izvor: Tanjug Srijeda, 20.10.2021. 12:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je danas 27 zemalja članica EU da se odvikavaju od prirodnog gasa kako bi ubrzale prelazak na čistu energiju i učinile blok nezavisnijim akterom u svijetu.

Uoči samita EU u čijem je središtu energetska kriza, Lajen je rekla zakonodavcima da, s obzirom na to da blok uvozi 90% svog gasa od čega najveći dio iz strateškog rivala Rusije, "nas to čini ranjivima", prenosi agencija AP.

Kao rezultat toga, ona želi da EU intenzivira brz prelazak na čistu energiju vjetra i sunca, koja se može proizvoditi na domaćem terenu i koja će na kraju biti mnogo jeftinija od uvoznih fosilnih goriva.

Nedavni skok cijena gasa prvo je pogodio najugroženije porodice EU, a Lajen je ponovo pozvala članice da se pobrinu da se porezi i nameti na energiju prilagode kako bi se zaštitili najsiromašniji građani EU.

- Iako je (ruski) Gasprom ispoštovao svoje dugoročne ugovore sa nama, nije odgovorio na veću potražnju, kao što je to činio prethodnih godina. Dakle, Evropa se danas previše oslanja na gas - rekla je Lajen.

Kao posljedica toga, prelazak na čistu energiju, prema njenim riječima, nije samo neophodan radi energetske neutralnosti do sredine vijeka, već je, kako napominje, od vitalnog značaja za ekonomiju EU i za otpornost na šokove u cijenama energije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.