NavMenu

Međunarodni festival "Rakija i rakijaši" 23. oktobra u Pančevu

Izvor: Agroklub Utorak, 19.10.2021. 16:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/DanaTentis)Ilustracija
Gotovo 500 hobi proizvođača rakije nadmetaće se 23. oktobra na četvrtom Međunarodnom festivalu rakije "Rakija i rakijaši". Na adresu festivala stiglo je nešto više od 1.300 uzoraka iz Srbije i cijelog regiona, a prestižne nagrade odnijeće najbolja hobi destilerija, šampion festivala, pobjednici po kategorijama. Tu su i specijalna priznanja za ostale učesnike.

Osim srpskih rakijaša, uzorke su poslali proizvođači iz Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Crne Gore, Grčke i Slovačke. Tradicionalno, najviše je destilata šljivovice, ove godine oko 400 uzoraka, zatim dunje i kajsije. Čak 17 dana osmočlani žiri ocenjivaće kvalitet pristiglih rakija u 25 kategorija.

- Na primjer, šljivovica se ove godine nalazi u pet kategorija. Prvo svijetle i tamne, zatim svaka od njih od nula do tri godine starosti, od tri do sedam i više od sedam. Nije moguće porediti rakiju koja je stara jednu i devet godina. Dunju dijelimo na svijetle i tamne. Kajsijevače su u jednoj grupi, jer su sve, koje su stigle, bijele i do pet godina starosti - objašnjava predsjednik organizacionog odbora festivala Armin Tot.


Mlada rakija, vinjak i žena rakijaš

Od specifičnih kategorija izdvaja breskvu, višnju i trešnju, a proizvođači vinjaka takođe će se boriti za titulu najboljeg. Ocjenjivaće se i mlada rakija, odnosno ona koja je nastala u ovoj godini. A tu je, kao i na prethodnim festivalima, priznanje za najbolju ženu rakijaša, kao i za najkvalitetniji destilat iz inostranstva.

- Ocjenjuju se tri grupe stvari. Prva je da gledamo da li rakija ima neku manu, to znači da je zamućena, zagorela, užegla. Ukoliko nije bezbjedna za upotrebu, diskvalifikuje se. Druga grupa odnosi se na destilate vrhunskog kvaliteta, a treća je srednja grupa u kojoj se nalaze pića koja na listingu nisu ni najgora ni najbolja - dodjae Tot.

Da bi ušli u bilo koju kategoriju i zadovoljili osnovne kriterijume, rakijaši moraju dobiti minimalnu ocjenu od 14 bodova. Maksimalna je 20, što na dosadašnjim takmičenjima nije dostignuto.

Zadatak festivala je i promocija i edukacija na polju same proizvodnje. Svake godine proizvođači imaju priliku da prisustvuju jednom predavanju, a ove godine u planu je edukacija u oblasti fermentacije.


Kvalitet rakije sve bolji

Organizatori primjećuju da se iz godine u godinu mijenja sam kvalitet i to na bolje.

- Ovih dana ocjenjivali smo bezbojnu jabuku i ustanovili da se popravio kvalitet, to je 0,2 do 0,3 poena više u toj grupi ove godine u odnosu na prethodne i to zaista predstavlja ozbiljan pomak. Ljudi počinju da shvataju ono što je bitno u tehničko-tehnološkom postupku i da isto i primjenjuju - ukazuje sagovornik Agrokluba.

Primjećuje da je u vrijeme prvog festivala bilo 360 registrovanih destilerija, a da je do danas taj broj oko 800. Među nagradama koje će pobjednici odnijeti sa sobom su kazani, prohromska i drvena burad, mašine za mljevenje, a robni fond vrijedan je više od 10.000 EUR.

Inicijativa, zapravo, krenula je prije nekoliko godina u fejsbuk grupi "Rakija i rakijaši (original)" u kojoj se mogu pronaći sve informacije u vezi sa samim takmičenjem, ali dobiti i svi saveti po pitanju proizvodnje ovog čuvenog pića.

Četvrti Međunarodni festival rakije Rakija i rakijaši biće održan 23. oktobra na prostoru barutane u Pančevu, ukoliko epidemijske mere to dozvole. Ako, zbog virusa korona, to ne bude bilo moguće, festival će biti održan kada situacija to dozvoli.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.