NavMenu

Francuska će graditi šest novih nuklearnih reaktora

Izvor: Tanjug Utorak, 19.10.2021. 08:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SpaceKris/shutterstock.com)Ilustracija
Francuski predsjednik Emanuel Makron najaviće prije Božića izgradnju šest novih nuklearnih EPR reaktora u Francuskoj, objavio je dnevni list Figaro.

Uticaj evropske gasne krize na cijene energije i posljedični udar na budžet domaćinstava šest mjeseci uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj, ubrzali su tu odluku, dodaje list, a prenosi Reuters.

Portparol Jelisejske palate je odbio da komentariše izvještaj Figaroa.

Na početku predsjedničkog mandata, Makron je obećao da će do 2035. godine smanjiti udio nuklearne energije u francuskom energetskom miksu na 50% sa aktuelnih 75%. Energetska kriza, međutim, mijenja raspoloženje u Parizu.

- Energetska kriza pokazuje da je nuklearna energija ispravan izbor za našu tranziciju na zelenu energiju - citira Figaro neimenovanog visokog vladinog zvaničnika.

Vlada je tvrdila ranije da neće pokretati nikakve nove projekte nuklearnih reaktora dok se ne završi nuklearna elektrana u Flamanvilu, na sjeverozapadu Francuske.

Međutim, ministarka industrije Anjes Panje-Rinašer je najavila 1. oktobra mogućnost da Francuska donese odluku o početku gradnje šest novih reaktora prije nego što Flamanvil bude potpuno operativan. Završetak nuklearke Flamanvil kasni gotovo jednu deceniju uz ogromno prekoračenje troškova, a ministri i dalje odbijaju da kažu kada će biti priključena na mrežu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.