NavMenu

Brod Kotor iznajmljen po skoro tri puta uvećanoj vozarini

Izvor: Mina Ponedjeljak, 18.10.2021. 11:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Plume Photography/shutterstock.com)Ilustracija
Novi menadžment državne pomorske kompanije Crnogorska plovidba uspio je da značajno unaprijedi uslove pod kojima je njihov brod Kotor unajmljen od kompanije Sea Pioneer iz Londona. Taj brod od subote plovi po najmu od 21,5 hiljada USD dnevno, pišu Vijesti.

To je skoro tri puta više nego što je Kotor u najmu Sea Pionnera plovio proteklih godinu, kada je njegova dnevna vozarina iznosila samo 7,6 hiljada USD.

Izvor lista iz menadžmenta Crnogorske plovidbe potvrdio je da je novougovoreni aranžman sa Sea Pioneerom za brod Kotor počeo da se realizuje od proteklog vikenda, jer je vlasnik te firme, turski biznismen Ćemil Tumkaja, stavio potpis na ugovor pod novim uslovima koji su ispregovarani u proteklih mjesec.

Osim članova Odbora direktora Crnogorske plovidbe, koji čine Vojislav Ilić, Damir Stojanović, Jovo Lazarević, Željko Dedijer i Nemanja Petrović, u pregovorima sa Tumkajom podršku zaštiti interesa našeg brodara pružili su i predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, odnosno državni sekretar Zoran Radunović.

Kotor će, kako saznaju Vijesti, po skoro tri puta uvećanoj vozarini, u najmu Sea Pioneera ploviti u naredna tri mjeseca, jer brodu u januaru slijedi redovno dokovanje i remont radi petogodišnje obnove klase, takozvani special survey.

Bitan aspekt novougovorenih uslova za nastavak saradnje sa Sea Pioneerom je i to što je Tumkaja pristao da unajmitelj, umjesto "worldwide delivery" klauzule koja predviđa da on brod vlasniku nakon isteka ugovorenog vremena najma vrati i preda bilo gdje u svijetu, Kotor u januaru Crnogorskoj plovidbi treba da preda u istočnom Mediteranu.

Na taj način kompanija će značajno smanjiti troškove, koje bi inače imala da brod dovede u ovaj region svijeta.

Crnogorskoj plovidbi odgovara da Kotor dokuje u nekom od brodogradilišta u Turskoj gdje je on relativno blizu i za izmjene posade i odlazak tehničkog osoblja iz centrale kompanije u Kotoru na brod, te predstavnika klasifikacionog društva i registra koji će ga pregledati, kako bi Kotor obnovio klasu.

Aktuelni bord direktora Crnogorske plovidbe koji, kako neznavično saznaje list, ima dobru saradnju sa izvršnim direktorom kompanije Slobom Pajovićem, zbog čega nijesu ni pokretali pitanje njegove smjene, uspio je prethodno da značajno poboljša i uslove pod kojima u time charteru Sea Pioneera plovi i njihov drugi brod 21. maj.

Umjesto za dotadašnjih 7,6 hiljada USD dnevno, 21. maj je, tokom većeg dijela septembra, plovio po dnevnoj vozarini od 16,5 hiljada USD, da bi ona od 5. oktobra bila uvećana na 18 hiljada USD dnevno.

Oba broda Crnogorske plovidbe, "Kotor" i "21. maj", od svoje izgradnje u Kini 2012. godine su u takozvanom time charetu (vremenskom najmu) kompanije Sea Pioneer.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.