NavMenu

Bojanić: TE Pljevlja jedini stabilan izvor energije, gašenje nikome na pada na pamet

Izvor: RTCG Subota, 25.09.2021. 10:58
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/OPIS Zagreb)
Ministarstvo kapitalnih investicija i Vlada čine sve da nađu optimalno rješenje za Termoelektranu Pljevlja, rekao je ministar Mladen Bojanić gostujući na TVCG.

- Crni scenario se sigurno neće desiti, ušli smo u pregovore, novi menadžement je ušao u razgovore sa dobitnikom tendera. Ekološka rekonstrukcija nije takva kako se predstavljalo, nije to samo 54 miliona, trebalo bi uložiti dodatna sredstva i dosta je nepoznanica ostalo - kazao je ministar.

Ekološkom rekonstrukcijom i uz ulaganje, dodaje Bojanić, neće biti, uz sigurnost, urađeno ono kako je planirano.

- Nemamo garanciju od izvođača, vode se razgovori da vidimo šta ćemo dobiti sa ulaganjem dodatnih para. Nemojmo da se udvaramo biračima iz Pljevalja i uvlačimo TE u dnevno-političke svrhe. MKI radi jedan vrlo odgovoran i ozbiljan posao - navodi on i dodaje da su u stalnoj komunikaciji sa menadžmentom Elektroprivrede (EPCG).

Što se tiče TE, ministar ističe da ona sa 40% učestvuje u proizvodnji energije u Crnoj Gori i da je jedini stabilan izvor energije.

- Nismo mi toliko neznaveni ili ne znam kakvi, ne pada nikome na pamet da gasi TE - poručio je Bojanić.

Istakao je da se mora naći privremeno rješenje, dok se ne razviju obnovljivi izvori energije, koji bi dali stabilnost kakvu, ocjenjuje ministar, sada nemamo.

- Mi imamo jednu termoelektranu, ona radi ili ne radi, ne možemo da je gasimo pomalo - dodao je.

Rekao je i da MKI pravi komisiju sa stručnjacima, kako bi se došlo do rješenja.

Na pitanje da prokomentariše izjave direktora EPCG, Nikole Rovčanina, da će, ukoliko bi se ugasila Termoelektrana Pljevlja (TEP), Crna Gora za uvoz električne energije morati da plaća preko 100 miliona godišnje, Bojanić kaže:

- Kako Rovčanin to zna, a ne zna odbor direktora. Kako zna da će trebati samo 54 miliona i da ćemo u narednih deset godina da platimo milijardu za struju. Nijesam siguran da on to baš zna, mislim da je to više dodvoravanje biračima i ubiranje nekih političkih poena. Struka je ta koja treba da da informaciju, a Nikola Rovčanin nije baš od te struke. Otvoreno kažem da izbor izvršnog direktora EPCG nije bio izvršen na osnovu konkursa, iako je to bio stav MKI - poručuje Bojanić.

Komentarišući stav lidera PzP-a Nebojše Medojevića, da TE Pljevlja treba zatvoriti uz socijalni program, a da se Rudnik uglja sačuva i pokuša da nađe posao sa Elektroprivredom Srbije, ministar navodi:

- MKI ne donosi odluku, mi donosimo predlog, Vlada će to da razmotri i da da instrukciju odboru direktora. Apsolutno nam je najveća briga - obezbijediti stabilnost energetskog sistema Crne Gore i radna mjesta.

Nećemo, ističe Bojanić, donijeti nikakvu odluku nauštrb zaposlenih i energetskog sistema.

- Razmatramo svaku opciju - proučuje on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.