NavMenu

Inženjer hemije uzgaja lubenicu na 910 metara nadmorske visine - Svježina i slatkoća održive i do mjesec dana

Izvor: RTCG Utorak, 21.09.2021. 14:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: successo images/shutterstock.com)Ilustracija
Uprkos nauci koja uvjerava da lubenice nije moguće gajiti na nadmorskoj visini od preko 600 metara, inženjer hemije Dževad Šarkinović proizvodi ovu kulturu na obalama Plavskog jezera.

Šarkinović lubenice gaji na 910 metara nadmorske visine i svake godine proizvede desetine tona kvalitetnih plodova. Ističe da njegova lubenica, u malo povoljnijim uslovima, može da se održi i do mjesec, a da ne izgubi na aromatima i šećeru.

Sa lubenicom stasava i paprika, pa su ovih dana Šarkinovići imali pune ruke posla.

- Nauka ne poznaje uzgoj ovih kultura na nadmorskim visinama iznad 600 metara. Znači, preko 300 metara probili smo plafon u nauci i postavljamo, naravno, nove standarde. Ja kažem - to bi trebalo da bude nauka za ubuduće - priča Šarkinović za Radio Crne Gore.


Konkurencija ulcinjskoj sada je postala plavo-gusinjska lubenica.

- Teško je bilo probiti se na tržište, jer se uvijek govorilo da lubenice tamo negdje mnogo bolje uspijeva. Neka dođu ljudi i probaju kakav je kvalitet moje lubenice, koja je količina aromatske materije, koja ne može da se stvori na klimatu Ulcinja i Podgorice. Aromati se stvaraju sve do 18 stepeni noćne temperature, iznad 18 stepeni aromati isparavaju. Tako da - lubenica iz toplijih krajeva nema aromatore i stabilizatore - priča Šarkinović.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.