NavMenu

Stranci se interesuju za FinTech u Crnoj Gori - Nova platforma CBCG kao podrška svima koji planiraju biznis iz domena finansijskih tehnologija

Izvor: Dnevne.me Utorak, 21.09.2021. 12:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: TippaPatt/shutterstock.com)Ilustracija
Centralna banka Crne Gore (CBCG) nedavno je uspostavila FinTech Hub - platformu putem koje njen ekspertski tim daje odgovore i savjete zainteresovanima o novim tehnologijama i finansijskim uslugama.

Ovaj trend koji u svijetu finansija postoji još od pojave prvih kompjutera, danas zalazi u sve segmente bankarskog poslovanja, te postaje nezaobilazan i u svakodnevnom životu. Uz to, razvoj i primjena tehnologije uvela je nove učesnike i novu dinamiku, kao i novi termin - "fintech" (engl. financial technology) za opisivanje uticaja novih tehnologija na industriju finansijskih usluga. FinTech obuhvata različite proizvode, softverske aplikacije, procese i poslovne modele koji transformišu tradicionalni način pružanja bankarskih i finansijskih usluga, što podrazumijeva i poseban regulatorni okvir.

Kako je rečeno Dnevnim iz CBCG, inovativna primjena novih tehnologija i rješenja poput instant paymenta, mašinskog učenja, IoT (Internet of Things - internet stvari), blokchain-a, Big data analitike, biometrije, uticali su na razvoj potpuno novih korisničkih servisa i iskustava, povećanje efikasnost ili unapređenje postojećih procesa.

S druge strane, fintech inovatori često imaju dilemu - kako se inovacije iz oblasti bankarskih i platnih usluga "uklapaju" u postojeću regulativu
- Fintech Hub je platforma koju je Centralna banka Crne Gore pokrenula kako bi podstakla, ohrabrila i pomogla svima koji imaju ideju, preduzetničku inicijativu ili su već pokrenuli svoj biznis iz domena finansijskih tehnologija. To je novi, nadamo se, lakši i jednostavniji, način komunikacije sa Centralnom bankom Crne Gore, namijenjen svima kojima je potrebno mišljenje i tumačenje o regulatornim pitanjima koja su u njenoj nadležnosti. Veb platforma za dijalog omogućava efikasan i neposredan način za predstavljanje inovacija i potencijalnih dilema - kazali su i CBCG, te napomenuli da je fintech platforma vezana za inovacije iz oblasti bankarskih i platnih usluga.

Platforma

Pri dizajniranju platforme, posebno su vodili računa da ona bude što konkretnija i preciznija, kako bi korisnicima olakšali i ubrzali pristup. Tako je i upitnik, koji treba popuniti, prilagođen je svima i dostupan na veb strani.

- Potrebno je što preciznije opisati ideju i prateće nedoumice, kako bi tim CBCG mogao precizno i u što kraćem roku da pruži odgovor. Naglašavamo i da CBCG FinTech Hub počiva na principima povjerljivosti i zaštite privatnosti ličnih podataka, a informacije i dokumentacija koje se razmijene u ovom procesu tretiraju se kao strogo povjerljiva poslovna tajna - ističu iz vrhovne monetarne institucije.

Podaci

Podaci se koriste isključivo za tumačenje poslovnog modela i procjenu uticaja inovacije na razvoj platnih i finansijskih usluga u Crnoj Gori, odnosno globalno, a kako bi zainteresovani dobili što kvalitetnije odgovore.

- Upiti za FinTech Hub počeli su da pristižu već prvog dana rada platforme, a kuriozitet je da su iz - inostranstva. Iskreno se nadamo da će aktivnosti koje CBCG sprovodi u cilju podsticanja inovativnosti i primjene savremene tehnologije u finansijskom sektoru, uticati da dobijamo i upite od kompanija i pojedinaca iz Crne Gore - dodaju iz CBCG.

Unapređenje

Zahvaljujući Fintech Hub-u, u CBCG smatraju da će imati bolji uvid u planove, trendove i konkretne aktivnosti sa svim specifičnostima novog finansijskog poslovanja.

- Kao regulatoru bankarskog i platnog sistema, informacije koje dobijamo putem platforme mogu biti od velikog značaja prilikom planiranja i iniciranja izmjena, dopuna ili donošenja novih propisa u ovoj oblasti. CBCG je strateški opredijeljena da podstiče i stimuliše - u domenu svojih nadležnosti i ingerencija - razvoj i unapređenje servisa i usluga koji se nude građanima. Istovremeno, naša misija je i finansijska edukacija u oblasti digitalnih bankarskih i platnih servisa, te stabilnost sistema i zaštita korisnika finansijskih usluga i drugih učesnika na finansijskom tržištu - zaključuju iz CBCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.