NavMenu

Proizvodna cijena struje iz TE Pljevlja nije više konkurentna na tržištu - Novac planiran za ekološku rekonstrukciju uložiti u projekte zelene energije

Izvor: eKapija Utorak, 21.09.2021. 09:00
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/OPIS Zagreb)
Proizvodna cijena električne energije iz Termoelektrane Pljevlja nije više konkurentna na tržištu, pa bi novac planiran za ekološku rekonstrukciju trebalo preusmjeriti na projekte zelene energije, poručili su iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Naime, kako je saopšteno iz ovog resora, planirana ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja je izuzetno osjetljivo pitanje i nikako ne treba da bude predmet dnevno-političkih sučeljavanja i ubiranja političkih poena, smatraju u Ministarstvu kapitalinih investicija. Iz ovog Ministarstva su se oglasili povodom različitih informacija koje se pojavljuju u javnosti.

Poručuju da je neophodno naći trajno rješenje kako za stabilnost energetskog sistema Crne Gore, tako i za ekonomsku budućnost Pljevalja.

- Konzorcijum izvođača nas je obavijestio da planirani iznos od 54 mil EUR-a, na koji su se obavezali prihvatanjem projektnog zadatka, neće biti dovoljan za kompletnu ekološku rekonstrukciju kojom bi se zadovoljili ekološki parametri definisani od strane Evropske energetske zajednice u smislu smanjenja štetnih gasova, čestica prašine i koeficijenta efikasnosti. Zbog toga je konzorcijum tražio dodatna sredstva a iznos sredstava je još uvijek u fazi usaglašavanja - navodi se u saopštenju.

Pored toga, dodaju, suštinski problem vezan za rad TE Pljevlja predstavlja emisija CO2 na čije se smanjenje Crna Gora kao država obavezala otvaranjem Poglavlja 15 za pristup Evropskoj Uniji. Zbog trenutnih kretanja na svjetskim berzama, cijena CO2 kredita je dostigla vrijednost veću od 60 EUR po emitovanoj toni, a fjučersi se kreću više od 100 EUR po emitovanoj toni, čime proizvodna cijena iz TE Pljevlja postaje apsolutno nekonkurentna.

- Zbog toga smo mišljenja da, uz detaljnu ekonomsko-socijalnu analizu i poštovanje preuzetih obaveza, uz predlog održivog rješenja i saradnju sa našim evropskim partnerima, definišemo strategiju kojom bi, za ograničeno vrijeme, produžili rad TE Pljevlja po sadašnjem režimu a u međuvremenu sredstva planirana za ekološku rekonstrukciju uložili u projekte proizvodnje zelene energije i započinjanje investicionih aktivnosti koje bi značajno unaprijedile ekonomski položaj stanovnika Pljevalja - zaključuje se u saopštenju Ministarstva.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.