NavMenu

Naplata državnih prihoda u julu bila za 18,2 mil EUR manja od plana - Da je Skupština usvojila zakone bilo bi više novca

Izvor: Mina Četvrtak, 16.09.2021. 11:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Moritz320)Ilustracija
Naplata državnih prihoda u julu bila je 18,2 mil EUR manja od plana iz budžeta, a najviše je pala naplata doprinosa na zarade gdje je umjesto 51,7 miliona prihodovano 43,2 miliona, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Takođe je pala naplata poreza na dohodak fizičkih lica sa planiranih 15,5 mil EUR na deset miliona i poreza na dobit pravnih lica sa 7,4 mil EUR na 6,3 miliona, prenose Vijesti.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja su naveli da se to desilo zbog toga što je Skupština usvojila budžet, ali ne i sve predložene zakone koji bi trebalo da utiču na ostvarenje tog budžeta.

- Odstupanje prihoda u dijelu poreza na dohodak zabilježeno je zbog planiranih, nerealizovanih efekata Zakona o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak fizičkih lica zbog neusvojenog Predloga zakona o poreskoj administraciji, kojim je trebalo da budu stvorene pretpostavke za ubiranje prihoda po osnovu oporezivanja neprijavljenog prihoda, kao mjere predložene u sklopu Zakona o budžetu za ovu godinu - rekli su iz Ministarstva.

Imajući u vidu da te izmjene nijesu usvojene, već je Predlog zakona još u skupštinskoj proceduri nijesu se stekli uslovi ni za ubiranje prihoda po ovom osnovu.

- Međutim, i pored toga, bolja naplata prihoda tokom ljetnje turističke sezone u najvećoj mjeri kompenzovala je efekte neusvajanja izmjena zakona planiranih u sklopu svih mjera predviđenih u cilju širenja poreske baze, odnosno generisanja novih prihoda shodno Zakonu o budžetu za ovu godinu - naveli su iz Ministarstva.

Oni su kazali da je naplata ukupnih prihoda budžeta u periodu januar - jul ove godine na nivou je od 99,6% planirane, što ukazuje na uspješnost planiranja prihoda u godini izuzetne ekonomske neizvjesnosti izazvane pandemijom.

Naplata poreza na dobit za cijeli period januar - jul te da je iznos za čitavu ovu godinu već premašen, što, kako smatraju, ukazuje na poresku disciplinu i u periodu velikog ekonomskog pada zabilježenog u prošloj godini.

Skupština nije usvojila ni predlog o povećanju akciza, ali je naplata te dažbine, i bez toga, bila na nivou planirane.

Stavka ostali prihodi navedena je u iznosu od 30,2 miliona i za 5,8 miliona je manja od plana. Iz Ministarstva navode da se ovi prihodi ostvareni na osnovu odluke Vlade da državna preduzeća višak dobiti uplate u državnu kasu, što je u najvišem obimu uradila Elektroprivreda.

- Izvršenje po ovom osnovu rezultat je uplata privrednih društava shodno njihovim konačnim finansijskim iskazima. Imajući u vidu da je ova kategorija prethodno planirana na bazi procjene finansijskih rezultata svih privrednih društava u većinskom vlasništvu države, razlika je rezultat ostvarene i prethodno procijenjene vrijednosti - naveli su iz Ministarstva.

Na pitanje zbog čega je u julu izdatak za bruto zarade zaposlenih u državnom sektoru povećan dva miliona u odnosu na plan, na ukupno 43,8 miliona iz Ministarstva su odgovorili da je izdatak za bruto zarade u najvećem dijelu uvećan usljed povećanih troškova po ovom osnovu ostvarenih u skladu sa isplaćenim prazničnim časovima usljed rada za vrijeme državnih praznika (13. jul), a u skladu sa Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom.

- Izvještajem o izvršenju budžeta kategorija bruto zarada vremenski se usklađuje i ne predstavlja prikaz izvršenja ovog izdatka na gotovinskoj osnovi - dodaje se iz Ministarstva.

Za kapitalni budžet u junu isplaćeno je 13,2 miliona, što je 11 miliona manje od plana, dok je za transfere institucijama, pojedincima NVO i javnom sektoru uplaćeno 18,9 miliona ili 2,1 milion manje od plana.

- Ostvarenje kapitalnih izdataka u najvećoj mjeri opredjeljuje povlačenje sredstava od izvođača radova na projektu izgradnje prioritetne dionice auto-puta, shodno dinamici izvođenja radova. U vezi sa navedenim, a shodno planiranom završetku izvođenja radova do 30. novembra ove godine, očekuje se veća realizacija sredstava u odnosu na planiranu u narednim mjesecima. U dijelu transfera ostvarenje u odnosu na plan opredjeljuje dinamika trošenja sredstava po ovom osnovu od strane potrošačkih jedinica i njihovih prioriteta i zakonskih obaveza u pojedinim mjesecima - naveli su iz Ministarstva.

Plaćena garancija od 3,9 miliona EUR u julu odnosi se na obavezu po osnovu aktivirane garancije po kreditu kineske Exim banke, za brodove Crnogorske i Barske plovidbe, što su zatekli kao još jedan problem iz ranijeg perioda.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.