NavMenu

Državni dug na kraju juna iznosio 4,08 mlrd EUR

Izvor: Mina Nedjelja, 12.09.2021. 12:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/moerschy)Ilustracija
Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju juna ove godine iznosio je 4,08 mlrd EUR ili 87,98% bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

- Tokom drugog kvartala ove godine došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na drugo prošlogodišnje tromjesečje, prije svega usljed otplate državnih zapisa u iznosu od 15 mil EUR - navodi se u izvještaju o državnom dugu objavljenom na sajtu Ministarstva.

Ukupan državni dug sa depozitima na kraju juna je iznosio 3,65 mlrd EUR ili 78,73% BDP-a.

- Spoljni dug iznosio je 3,65 mlrd EUR, odnosno 78,78% BDP-a, dok je unutrašnji bio 426,63 mil EUR, odnosno 9,2% BDP-a. Depoziti su na kraju juna iznosili 428,81 mil EUR, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, čija je vrijednost 57,26 mil EUR ili 9,25% BDP-a - precizira se u izvještaju.

Iz Ministarstva su rekli da je u drugom kvartalu povučeno ukupno 55,62 mil EUR, od čega se 30 miliona odnosi na povlačenje druge tranše po zajmu Evropske komisije (EK), a 15,23 mil EUR na povlačenje kreditnih sredstava za potrebe izgradnje prioritetne dionice Smokovac - Uvač - Mateševo.

- Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, razvoja poljoprivrede, reforme poreske administracije, unapređenja putne infrastrukture, nabavku vojne opreme i slično u toku drugog kvartala ove godine povučeno je oko 10,39 mil EUR - rekli su iz Ministarstva.

Tokom drugog kvartala nije bilo zaključenja kreditnih aranžmana.

- Tokom drugog tromjesečja realizovana je otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 64,19 mil EUR, od čega se 28,04 mil EUR odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 36,15 mil EUR - pokazuju podaci Ministarstva.

Iz Ministarstva su dodali da je u istom periodu otplaćena i kamata u iznosu od 34,75 mil EUR, od čega otplata domaće kamate iznosi 6,5 miliona, a ino kamate 28,24 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.