NavMenu

Praktični savjeti kako sačuvati zdravlje očiju

Izvor: eKapija Petak, 27.08.2021. 13:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/PublicDomainPictures)Ilustracija
Zdravlje očiju predstavlja jedan od bitnih preduslova za kvalitetan život. 80% inofrmacija iz spoljneg svijeta čovjek prima peko čula vida. Zato je vrlo važno da se svako od nas pridržava određenih preventivnih mjera kako bi nam vid što duže tokom života bio besprijekoran.

Saznajte da li imate povećan rizik od bolesti

Morate biti svjesni istorije bolesti u vašoj porodici, i da li neko u vašoj užoj familiji boluje od dijabetesa, ili imate istoriju visokog krvnog pritiska među bliskim rođacima. Ove bolesti genetski se nasljeđuju i drastično mogu da ugroze zdravlje očiju, piše portal Body.

Redovno se pregledajte

Važno je da redovno idete kod ljekara kako biste provjerili da li imate rizik od dijabetesa ili visokog krvnog pritiska. Ako se ne liječe pravilno, ove bolesti mogu prouzrokovati probleme sa očima. Dijabetes i visok krvni pritisak mogu dovesti do gubitka vida zbog dijabetičke retinopatije i moždanog udara.

Dobro provjerite sve simptome

Svaku promjenu koju primjetite u vezi vašeg vida obavezno provjerite. Ako počnete primjećivati oslabljen vid, ili bilo kakve druge promjene, poželjno je da se odmah javite oftamologu. Neki simptomi na koje trebate obratiti naročitu pažnju su dvostruki i zamagljen vid, kao i poteškoće pri slabom svjetlu.

Redovno trenirajte

Istraživanja sugeriraju da vježbe poput brzog hodanja mogu smanjiti rizik od degeneracije makule, koja napreduje sa godinama starosti. Potrudite se zato da kardio vježbe postanu dio vaše životne rutine.

Zaštite oči od štetnog zračenja

Tokom ljeta, važno je da uvijek nosite naočare za sunce kako biste zaštitili vaše oči od štetnih ultraljubičastih zraka sunca. Ovo može pomoći u smanjenju rizika od katarakte i drugih očnih problema.

Vodite računa o ishrni

Istraživanja su pokazala da antioksidansi mogu smanjiti rizik od katarakte. Antioksidansi najviše se nalaze u hrani poput voća i šarenog ili zelenog povrća. Brojne studije su takođe potvrdile da jedenje ribe bogate omega- 3 masnim kiselinama može smanjiti rizik od razvoja makularne degeneracije.

Izbcite duvan i alkohol

Duvan i alkohol ne ugrožavaju samo pluća i jetru, već imaju ozbiljan štetan uticaj na čulo vida. Istraživanja su pokazala da konzumacija ovih proizvoda povećava rizik od bolesti degeneracije žute mrlje, katarakte i razvoja opčke neuropatije.

Jednom godišnje idite na pregled kod očnog doktora

Pregled očiju može odrediti vaš rizik od očnih bolesti poput dijabetičke retinopatije, koja nema rane znakove upozorenja ili simptome. Preduzimanje određenih mjera predostrožnosti i redovan pregled očiju smanjiće rizik od bolesti koje vode ka degeneraciji i gubitku vida.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.