NavMenu

Direktor OC Jahorina o razvoju planinskog turizma u Bijelom Polju - Ski centar posmatrati kao da imate 100 fabrika, toliko ljudi može da uposli

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.08.2021. 14:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gorillaimages/shutterstock.com)Ilustracija
Menadžer godine u Bosni i Hercegovini i direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić bio je gost na Bjelopoljskom biznis forumu, gdje je govorio o rezultatima rada u protekle četiri godine, ali i razvoju planinskog turizma koji donose dobro planirane investicije, prenosi portal Opštine Bijelo Polje.

Ljevnaić kaže da Crna Gora ima prelijepu prirodu, ali i odličnu priliku da planine poveže sa morem. Međutim, da bi se napravio konkurentan turistički proizvod započete investicije se mnogo brže moraju raditi i u najkraćem roku staviti u funkciju.

- Ski centar morate posmatrati kao da imate 100 fabrika jer on može toliko da vam uposli ljudi. Posebno je značajno što će svaki lokalni biznis moći da se uveže sa turističkim centrom i svoje proizvode moći da prodaje gostima koji ga posjećuju. Potrebno je da svi shvate da ne zemlje regiona ne mogu da se takmiče sa zapadom u proizvodnji automobila ili tehnici, ali ono što možemo ponuditi su dobra hrana, dobro piće, gostoljubivi ljudi, prelijepa priroda. Sve to treba pokriti i uskladiti sa planovima i ponuditi gostima kvalitet - kaže Ljevnaić.

A kada se govori o skijanju tu ne smije biti improvizacije.

- Kada se obraćete skijašima, to je populacija koja je u svakoj zemlji na svijetu u 5% najbogatijih. Oni imaju novca i kada dolaze kod vas, oni hoće najbolje i hoće kvalitet. I zato kada gradite, a to je vaša šansa jer možete u ovom momentu trenutno najbolje na svijetu i oni će svi doći kod vas, ali samo ako je najbolje. Ako ne budete tako radili i improvizovali, a skijaši ne vole improvizacije oni nikada neće doći - poručio je direktor OC Jahorina.

Ljevnaić kaže da su oni došli do podatka, da tokom zimske sezone od rada OC Jahorina zavisi 3000 zaposlenih, što dovoljno govori o značaju tolikog broja zaposlenih za mala mjesta kao što su Pale i Istočno Sarajevo, a što se može isto primijeniti u slučaju Bijelog Polja.

- Bijelo Polje i Crna Gora mogu napraviti dobar turistički paket u skijanju, ali samo na način da prvo napravi dobar plan, da kažete sebi šta želite, da odaberete prave ljude koji znaju svoj posao i vjerujte da ćete imati problem da nađete zaposlene u slučaju da se pridržavate pravila koja postoje u ovom poslu - kazao je Ljevnaić.

To je koncept koji je Ljevnaić primijenio od dolaska na čelo OC Jahorina, pa je tokom prethodne četiri godine realizovan niz projekata u ovom planinskom centru, kojima su stvoreni povoljni uslovi za investiranje a što je poslovni rezultat Olimpijskog centra povećalo za 600 odsto.

- Trenutno završavamo niz investicija u vrednosti 99 mil KM, a time i našu misiju na Jahorini. Pored naših aktivnosti, na Jahorini se trenutno gradi na preko 250.000 m2 investicija u hotelske objekte i apartmane ukoliko to pomnožimo sa cijenom kvadrata od 5.000 KM koliko je trenutno kvadrat na Jahorini dođemo po podatka da se radi o 1,25 mlrd KM privatnog kapitala - istakao je Ljevnaić.

Zato smatra direktor OC smatra da se prilikom planiranja mora ići korak ispred i planirati korake na vrijeme, što je ujedno i razlog zbog čega OC Jahorina postiže dobre poslovne rezultate.

- Na Jahorini je ove godine bilo 265.000 skijaša, čija je prosječna potrošnja oko 1.000 KM, dolazimo do iznosa od 265.000.000 KM. Znači ključ je u pravom odabiru investicija i njihovoj brzoj realizaciji, što je jako bitno. Pravi parametar, na koji niko ne može da utiče je cijena real estatea, a na Jahorini se za 4 godine povećala 12 puta. Kada je u pitanju planinski turizam ne postoji oblast koju ne tangira, od proizvodnje hrane, domaće naravno, jer nije poenta da u Bijelom Polju uradite ski centar, a da ga uvozite iz Italije. Morate uraditi lokalne proizvode, hranu, piće a sve to može da se plasira u jednom ski centru. Dodajte još 100 hiljada turista tokom ljetnje sezone i pomnožite sa tom brojkom i vidite do kog iznosa se dođe - podijelio je iskustvo direktor Ljevnaić.

On zaključuje da je tendencija da turizam na planinama ne bude samo zimski, nego i ljetnji. Danas je na planinama zahvaljujući sistemima za vještačko osnježavanje, skijaška sezona produžena na 150 dana i ljetnja još minimum 60 dana. A kada sve to pretvorite u real estate i u nove investitore, onda dolazite do podatka da je lakše naći investitora za planinu nego za more.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.