NavMenu

Korejci zainteresovani za koncesiju crnogorskih aerodroma

Izvor: eKapija Petak, 30.07.2021. 12:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/MichaelGaida)Ilustracija
Jedna od vodećih korporacija u svijetu iz Južne Koreje zainteresovana je za crnogorske aerodrome, poručio je nerezidentni ambasador Republike Koreje u Crnoj Gori Hjong-ćan Če tokom sastanka sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

Predsjednik Vlade Crne Gore izrazio je zadovoljstvo što upravo nakon posjete Japanu, ima priliku da ugosti zvaničnika još jedne istočno-azijske države koja sa Crnom Gorom njeguje tradicionalno dobre odnose.

- Premijer Krivokapić iskazao je lično divljenje u odnosu na korejski nacionalni sistem odbrane od pandemije Covid-19, respekt u odnosu na udio i ulogu koji Koreja ima u jačanju globalne solidarnosti, humanosti i podrške narodima i zemljama zahvaćenim epidemijom, te zahvalnost na dvije vrijedne donacije koje je Koreja u teškom, trenutku uputila Crnoj Gori - saopšteno je iz Vlade.

Premijer Krivokapić takođe je izrazio zahvalnost, ali i žaljenje što je donacija i pomoć Aerodromima Crne Gore doživljena od strane zvanične Crne Gore kao potencijalni sukob interesa, te iz toga razloga nije ni realizovana, ali i nadu da će sličnih donacija u budućnosti još biti.

Istakao je da će se intezivirati aktivnosti na konsolidaciji formalno-ugovorne baze, kroz vođenje pregovora o zaključivanju bilateralnog Sporazuma o saradnji u oblasti ekonomije, kako bi se napravio adekvatan pravni okvir za jačanje saradnje u specifičnim ekonomskim oblastima.

- Raduje nas prepoznati interes Republike Koreje za saradnju sa Crnom Gorom u oblasti obnovljivih izvora energije, u sektoru željezničkog saobraćaja i prateće infrastrukture, kao i u okviru izazovnih koncesiono-razvojnih projekata koji se tiču crnogorskih aerodroma. Spremni smo da ovu prijateljsku saradnju konkretizujemo kroz poslovnu realizaciju koja bi bila u interesu obje strane. Namjera nam je da 2022. godine Crnu Goru pretvorimo u veliko gradilište - rekao je Krivokapić.

On je takođe ukazao ambasadoru na stratešku podudarnost koja postoji između programa dvije vlade koji se prioritetno oslanjaju na digitalnu transformaciju i zelenu ekonomiju, te da je crnogorska strana veoma zainteresovana da se ugleda na Koreju i prihvati bogata, ekspertska iskustva koja ova zemlja ima u implementaciji projekata i biznis planova iz ovih oblasti, kao i da ostvari značajnu sardnju u oblasti obrazovanja mladih koji bi dobili priliku da se stručno usavršavaju u Koreji.

Ambasador Hjong-ćan Če izrazio je poštovanje i zahvalnost što Crna Gora nije zaboravila podršku i pomoć Republike Koreje.

- Kada je u pitanju koncesija za aerodrome Crne Gore, želim da naglasim da je naša korporacija koja je zainteresovana za ovu koncesiju, jedna od vodećih u svijetu koja se bavi aerodromima, a što se tiče saradnje u obrazovanju, sa radošću ću preporučiti Vladi moje zemlje da uputi poziv mladim, talentovanim ljudima iz Crne Gore da nastave školovanje i stručno usavršavanje u Koreji - rekao je Hjong Čan.

Ambasador Hjong-ćan Če takođe je kazao da se i korejska strana nada da će ubrzo biti zaokružen i potpisan Sporazum o ekonomskoj saradnji, ali i dok se to ne dogodi da ne vidi niti jednu smetnju koja bi omela saradnju u ekonomiji, trgovini, obrazovanju i investicijama između Crne Gore i Republike Koreje.

- Naši bileteralni odnosi se stalno unapređuju i to u svim oblastima. Nemamo otvorenih pitanja. Naročito u oblasti ekonomije, digitalizacije i IT sektora imamo dosta prostora za saradnju, ali i kada je u pitanju ekološki pristup proizvodnji i privređivanju - poručio je ambasador Hjong-ćan Če.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.