NavMenu

CBCG: Usvojene mjere pomoći ostvarile efekat, nema potrebe za promjenama

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.07.2021. 14:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)Ilustracija
Savjet Centralne banke CG na danas održanoj sjednici je zaključio da su mjere iz prethodnih devet paketa ostvarile svoj puni efekat, posebno pružajući podršku najpogođenijim kategorijama fizičkih i pravnih lica, i da je CBCG adekvatno reagovala u uslovima povećane neizvjesnosti, te uspjela da sačuva balans podrške ekonomiji i stanovništvu i očuvanja zdravlja bankarskog sistema i, posljedično, finansijske stabilnosti.

CBCG je analizirala dostupne makroekonomske podatke za prvu polovinu 2021. godine, i istakla da su pozitivni trendovi zabilježeni u važnim djelatnostima (industrijska proizvodnja, turizam, trgovina na malo), dok su prognoze o kretanju BDP-a za 2021. godinu veoma optimistične.

-Dakle, svi pomenuti izvori ukazuju na postepeni oporavak crnogorske ekonomije – rekli su iz CB CG.

Dodaje se i da je Savjet CBCG ocijenio da ne postoji potreba za prilagođavanjem definisanih mjera, kao ni za izmjenom rokova njihovog važenja.

Savjet je, uz navedeno, uputio preporuku bankama da podrže napore koje ulažu nosioci ekonomske politike u pravcu privrednog oporavka zemlje, kroz stimulativnu kreditnu politiku.

- Najnoviji podaci o poslovanju banaka pokazuju da je, tokom prvih šest mjeseci tekuće godine, plasirano 515 mil EUR novoodobrenih kredita, što je 33,81% više u odnosu na isti period 2020, odnosno 8,97% niže u odnosu na isti period 2019. godine. U prvih šest mjeseci ove godine ukupni depoziti su porasli za 9%, što potvrđuje visoko povjerenje u bankarski sistem i u regulatora.


Inflacija 1,4 % u martu

Savjet je takođe usvojio Izvještaj o kretanju cijena za prvi kvartal 2021., u kojem je navedeno da je inflacija u Crnoj Gori u martu 2021. godine iznosila 1,4%.

- Rast cijena je najvećim dijelom rezultat globalnog rasta cijena nafte, koje su uticale na rast cijena u kategoriji prevoz (5%), kao i rasta cijena većeg broja prehrambenih proizvoda u okviru kategorije hrana i bezalkoholna pića (1,8%). Modelska prognoza projektuje da će se inflacija tokom tekuće godine kretati u rasponu od 1,6% do 3,4%, sa centralnom projekcijom od 2,6%. Ekspertska procjena CBCG je slična i projektuje godišnju inflaciju u rasponu od 1,75% do 4%, pri čemu centralna projekcija iznosi 2,75% - navodi se u saopštenju CBCG.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro nastavak radova na obilaznici oko Rožaja - Za drugu fazu izgradnje 8 mil EUR, raspisan tender

Izgradnja obilaznice oko Rožaja uskoro bi mogla biti nastavljena, pošto je Uprava za saobraćaj raspisala tender za preostale radove u okviru druge faze izgradnje ove saobraćajnice. Za ovaj posao opredijeljeno je 6,6 mil EUR bez, odnosno oko 8 miliona sa uračunatim PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 23. maja do 10 sati. Ponuđeni rok za završetak radova ne može biti kraći od 350 ni duži od 450 kalendarskih dana od uvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.