NavMenu

ANO: Osiguravajuća društva da se suzdrže od isplate dividendi

Izvor: Mina Utorak, 27.07.2021. 09:32
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Agencija za nadzor osiguranja (ANO) pozvala je osiguravajuća društva da se do daljnjeg suzdrže od isplate dividende svojim akcionarima, dok postoji neizvjesnost u pogledu trajanja i razvoja pandemije i njenih sveukupnih efekata na stabilnost tržišta osiguranja.

Agencija je nakon sjednice Savjeta, na kojoj je donijela smjernice o kriterijumima za isplatu dividende društava za osiguranje, uputila na krajnji oprez u pogledu raspodjele dobiti, kako bi se u nepredvidivom okruženju očuvalo finansijsko stanje i stabilnost društava za osiguranje, zaštitili interesi osiguranika i korisnika osiguranja.

- Agencija je pozvala društva za osiguranje da ostvarenu dobit, kao i akumuliranu dobit iz prethodnog perioda, prioritetno usmjere ka očuvanju i jačanju sopstvenog kapitala i rezervi - navodi se u saopštenju ANO-a.

Prilikom donošenja smjernica, Agencija je, i pored činjenice da je tržište osiguranja u prošloj godini pokazalo stabilnost i otpornost na šokove, imala u vidu da je pandemija ostavila negativne efekte na socio-ekonomska kretanja, odnosno bruto domaći proizvod (BDP) i nezaposlenost, u Crnoj Gori kako u prošloj godini, tako i u prvom kvartalu ove godine, te da ova kretanja značajno određuju potencijal za dalji rast i razvoj tržišta osiguranja.

- Ukoliko društvo za osiguranje, i pored opisanih okolnosti, namjerava da isplati dividendu svojim akcionarima, trebalo bi da obezbijedi ispunjenost kriterijuma definisanih smjernicama i da, najmanje 30 dana prije donošenja odluke o isplati dividende, prethodno obavijesti ANO o namjeri isplate dividende u određenom iznosu uz informacije i podatke definisane smjernicama - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.