NavMenu

Na mjestu nekadašnjeg hotela Mimoza u Tivtu niče istoimeni objekat sa pet zvjezdica - Imaće 60 smještajnih jedinica, bazen i 10 poslovnih prostora (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 26.07.2021. 14:44
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/AIM Studio/Idejno rješenje/Printscreen)
Kompanija Empresa Mimoza iz Tivta planira gradnju hotela sa pet zvjezdica u ovom gradu, na samoj obali mora, a na idejno rješenje budućeg objekta saglasnost je dao i glavni državni arhitekta.

Kako je objašnjeno u idejnom rješenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, a za čiju je izradu bio zadužen AIM studio, objekat hotela Mimoza je smješten u užem gradskom jezgru Tivta na urbanističkim parcelama 117 i 118, na uglu ulica 21. novembra i Moše Pijade. Na lokaciji su se nalazila tri objekta - hotel, poslovna zgrada i pomoćni objekat koji su srušeni na zahtijev investitora.

Ukupna površina urbanističkih parcela je 4.617 m2, bruto površina objekta je 6.369 m2, bruto površina podzemnih etaža (koje ne ulaze u obračun izgrađenosti) 7.300 m2, dok je spratnost objekta 3Po+P+2+Pk (na dijelu bivšeg hotela Mmoza 2Po+P+2+Pk, na dijelu bivšeg JAT-a 3Po+P+1, na dijelu bivše kuhinje 2Po+P).

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/AIM Studio/Idejno rješenje/Printscreen)
Novoprojektovani objekat je prostorno koncipiran kao i nekadašnji hotel Mimoza - svojim korpusom se povlači prema unutrašnjosti bloka, ostavljajući prema moru javni prostor - prilazne staze, trg i bogato zelenilo - mini park uz samo šetalište. Ovakva dispozicija teži formiranju novog šetališta uz objekat, gdje se koncipira zona sa poslovnim prostorima i restoranom u sredini sa prostranom terasom sa pogledom na more.

- Zahtjev investitora bio je da se isprojektuju dvije podrumske etaže, kako bi se osim smještanja servisnog dijela kuhinje, vešeraja, raznih tehničkih prostorija i ostava, dobio i što veći broj parking mjesta - kako za korisnike hotela, tako i posjetioce centra grada gdje je aktuelan problem nedostatka parking prostora - objašnjeno je u idejnom rješenju.

Glavni ulaz u objekat nalazi se sa istočne strane objekta, u unutrašnjem dvorištu. Kolski prilaz je organizovan preko Ulice Moše Pijade, kroz natkriveni prolaz. Uz ovaj prolaz, a na ulici Moše Pijade, formira se i proširenje za autobus. Ispred ulaznog dijela u objekat formira se parking sa pet parking mjesta, a iza ulaznog dijela objekta smještena je kružna rampa za spuštanje u garažu.

Na šetalištu uz poslovne prostore i restoran formiraju se natkriveni prolazi da bi pružili komfor korisnicima u kišnim danima.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/AIM Studio/Idejno rješenje/Printscreen)
U podzemnim etažama se pored garaže nalaze i tehničke prostorije i servisni dio kuhinje (skladištenje hrane, selekcija i polupriprema), kao i hemijska čistionica sa vešerajem, koju osim gostiju hotela mogu koristiti i građani Tivta.

Restoran hotela, zajedno sa kuhinjom (show kitchen - finalna priprema) i prostorom za pranje posuđa, je organizovan na prizemlju i ima veliku terasu orijentisanu ka moru.

Smještajne jedinice se nalaze na prvom i drugom spratu i potkrovlju i orijentiasne su ka moru. Na nivou drugog sprata (iznad dijela gdje je spratnost objekta P+1) je organizovan otvoreni bazen sa terasom sa kafe-barom. Bazen je prelivni, sa pogledom na more.

Na podzemnim etžama -1 i -2 se nalazi garaža. U garaži se nalazi 107 parking mjesta (57 na -2 etaži i 50 na -1 etaži) od čega osam za lica sa invaliditetom, dok se na parceli, kako je već pomenuto, nalazi pet parking mjesta, što čini ukupno 112 parking mjesta za čitav hotelski kompleks.

Na -1 etaži se pored garaže nalaze i tehničke prostorije i ostave. Na -2 etaži se pored garaže nalaze i servisni dio kuhinje, vešeraj, prostori za osoblje hotela, tehničke prostorije i ostave. Na -3 etaži su smještene ostave za potrebe hotela.

U prizemlju je predviđen ulazni hol sa recepcijom, kancelarijama za menedžment hotela, toaletima - muškim, ženskim i za osobe sa invaliditetom. Preko ulaznog hola pristupa se koridoru koji povezuje 2 jezgra sa komunikacijama u objektu. Zapadno jezgro se sastoji od stepeništa i jednog lifta, dok se istočno jezgro sastoji od glavnog stepeništa i tri lifta od kojih su dva za goste, a jedan teretni, koji se koristi i za room servis.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/AIM Studio/Idejno rješenje/Printscreen)
U produžetku hola je predviđen hotelski restoran površine 185 m2 za 100 mjesta, što zadovoljava standarde za 5*. Uz restoran se nalazi kuhinja za finalnu pripremu koja je preko tri lifta za hranu povezana sa servisnim dijelom kuhinje u podrumu. U nastavku kuhinje za finalnu pripremu je prostor za pranje posuđa. Restoran je preko velikih otvora na južnoj strani povezan sa prostranom otvorenom terasom prema moru.

Na prizemlju se nalazi i 10 poslovnih prostora.

Na spratovima je organizovano 60 smještajnih jedinica sa 124 ležaja. Na prvom spratu se nalazi 25 smještajnih jedinica (16 standardnih soba, jedan studio apartman, sedam jednosobnih apartmana i jedan dvosobni apartman) sa 52 ležaja. Na drugom spratu se nalazi 19 smještajnih jedinica (13 standardnih soba, jedan studio apartman, četiri jednosobna apartmana i jedan dvosobni apartman) sa 40 ležaja. Na drugom spratu je i terasa sa prelivnim bazenom površine 137,4m2, a u sklopu terase su organizovani kafe-bar sa šankom i tuševi. Na potkrovlju se nalazi 16 smještajnih jedinica (osam standardnih soba, pet studio apartmana i tri jednosobna apartmana) sa 32 ležaja.

Krov objekta je dijelom kosi, dijelom ravni. Iznad ulaznog dijela (na sjevernom dijelu objekta), spratnosti P, projektovan je neprohodan ravan krov, posut šljunkom, sa žardinjerom sa zelenilom po obodu. Krov dijela objekta spratnosti P+1 (bivši JAT) ima prohodan ravni krov na kome se nalazi terasa sa bazenom kojoj se pristupa sa nivoa drugog sprata. Ostatak objekta, spratnosti P+2+Pk, ima kosi krov, sa centralnim dijelom koji je projektovan kao ravni krov/niša za smještanje termotehničkih instalacija i fotovoltaic panela.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/AIM Studio/Idejno rješenje/Printscreen)
Što se tiče postojećeg zelenila na lokaciji, radi se o zelenim površinama koje poslednjih godina nijesu adekvatno održavane i na taj način su izgubile jedan dio svog estetskog i funkcionalnog značaja. Prilikom projektovanja nastojalo se da se sačuvaju stabla visokog i ograničenog kvaliteta, koje je uz mjere njege moguće očuvati. To su prije svega dva visoka stabla bora jugoistočnom dijelu lokacije, koja su viskog kvaliteta, kao i dva stabla eukaliptusa i jedno stablo hrasta na jugozapadu lokacije koja su ograničenog kvaliteta.

Planirano pejzažno uređenje proizilazi iz kompozicije postojećeg zelenila koje se zadržava na lokaciji. Dodatno zelenilo ne bi trebalo da smanji vizure i vizuelno zatvori zelene površine, tako da su birane vrste manjih dimenzija sa izrazitim dekorativnim svojstvima.

U bašti hotela je predviđena kombinacija travnatih površina na kojima se u perternim kompozicijama predviđa sadnja perena i nižih žbunastih formi. Kao dopuna zelenog fonda predviđena je sadnja lišćarskih vrsta masline, mangolije, kamfora, divlje pomorandže i četinara bora pinjola i čempresa. U parternom rješenju dominiraju kuglasto orezane forme lovora, ligustruma, mirte i šimšira, kombinovane sa cvjetnicama: lavandom, amarilijom, strelicijom i liriopom. Na trgu su zasađena stabla maslina u planterima, koji su pravilno raspoređeni u rasteru 3x6, definišući tako prostor terase restorana.


Fotogalerija
Hotel Mimoza Tivat
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.