NavMenu

U Kotoru otvoren kreativni hab - Zgrada nekadašnjeg zatvora postaje novi centar kulturnog života grada

Izvor: Mina Subota, 24.07.2021. 15:08
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/S.Matić)
Restauracijom objekta nekadašnjeg zatvora u Starom gradu, u okviru projekta Prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulture i kreativnih industrija - 3C, u Kotoru je svečano otvoren Kreativni hab.

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, je otvarajući hab, kazao da je uloženo mnogo vremena, truda i novca da bi se mjesto koje je mnogima bilo asocijacija za okrutnost, pretvorilo u mjesto koje će nadamo se svima postati asocijacija za kreativnost.

- Zgrada koja je bila simbol okrutnosti, rešetaka i mučenja sada postaje nešto drugo. Postaje mjesto gdje će sloboda umjeti da pjeva. Dužan sam da se zahvalim svima koji su uložili nesebičan trud, restauratorima i radnicima koji su radili na zgradi i svima koji su učestvovali. Opština Kotor će dati puni doprinos radu Kreativnog haba i nadam se da ćemo imati novi centar kulturnog života u Kotoru - rekao je Jokić.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa, navela je da su ulaganja u kreativne industrije vrlo važna za Evropsku uniju (EU), ne samo zbog ogromnog ekonomskog potencijala koji nose, već i zbog ključne uloge koju igraju u držanju zajednica na okupu i stvaranju osjećaja zajedničkog evropskog identiteta, kulture i vrijednosti.

(Foto: Gov.me)
- Danas tako možemo vidjeti plodove ulaganja Evropske unije, u iznosu od 1,3 mil EUR, u zaštitu kulturne baštine i unapređenje kreativnih industrija u Kotoru - poručila je Popa.

Ona je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, kazala da su sredstva Unije iskorištena da se taj prelijepi istorijski objekat obnovi i transformiše u dinamički novi centar koji će u godinama koje dolaze ugostiti brojne umjetnike iz Crne Gore i svijeta.

Ona je poručila da, svojom bogatom kulturnom baštinom i mnoštvom talentovanih savremenih umjetnika, Crna Gora ima mnogo da doprinese zajedničkom evropskom kulturnom identitetu i istakla da će EU nastaviti da podržava institucije, zajednice i umjetnike u ovom važnom trenutku za oživljavanje i dalji razvoj crnogorskog kulturnog sektora.

Kako je kazala glavna pregovaračica, Zorka Kordić, projekat 3C, koji se sprovodi u okviru INTERREG Ipa Programa prekogranične saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore, ima za cilj jačanje održivog turističkog upravljanja, s fokusom na podršku konceptu zaštite pojedinačnog kulturnog dobra.

(Foto: Gov.me)
- Kao i mnogo puta do sada, svjedoci smo da kultura povezuje ljude i predstavlja značajan podsticaj u razvoju zajednice. Uvjerena sam da će projekat 3C doprinijeti valorizaciji kreativnog potencijala u južnoj jadranskoj regiji i doprinijeti stvaranju efikasne i kreativne prekogranične mreže, koja će pospješiti stvaranje novih inicijativa i kreativnih projekata - saopštila je Kordić.

Prema njenim riječima, to će svakako uticati na produbljivanje saradnje i umrežavanje relevantnih ključnih aktera u oblasti kulture na programskom području, a kroz obnovu zgrade Starog zatvora značajno unaprijediti kulturnu ponudu grada Kotora i Crne Gore.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Milica Kadović Đorojević, je istakla da taj resor u kontinuitetu sprovodi aktivnosti, sa ciljem ostvarivanja utvrđenih prioriteta i ciljeva u zaštiti i valorizaciji kulturne baštine, a koje daju odgovor na brojne uticaje i izazove savremenog doba.

- Sa druge strane, proteklih godina posvećena je posebna pažnja zanemarenom sektoru kreativnih industrija, koje predstavljaju glavni podsticaj razvoja kreativnog sektora. Kroz jačanje infrastrukture, obezbjeđuje se podrška obrazovanju i usavršavanju preduzetničkih vještina, rezidencijalni i specijalizovani programimi obuke, podstiče se uspostavljanje inovacionih ekosistema, tehnoloških inovacija i takokzvani product based preduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama - kazala je Kadović Đorojević.


Ona je poručila da Ministarstvo nastavlja sa ispunjenjem strateškog cilja namijenjenog promociji i razvoju kreativnog sektora i kreativnih industrija u Crnoj Gori kao generatora ekonomskog razvoja i potencijala za pozicioniranje crnogorske kulture na regionalnom i međunarodnom nivou.

(Foto: Gov.me/S.Matić)
- Ubijeđena sam da će ovaj prostor ubuduće biti regionalni centar kreativnosti i umjetnosti, te da će biti pozitivna smjernica za dalje unapređenje sektora kulture u cjelosti - navela je Kadović Đorojević.

Projekat 3C je realizovan u okviru Interreg IPA CBC programa Italija-Albanija-Crna Gora, kojem je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta posredstvom Resora kulture vodeći partner, a ostali partneri su Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Ministarstvo kulture Albanije, Institut za kulturne spomenike "Gani Strazimiri" Albanija, Regija Pulja - Odjeljenje za turizam, ekonomiju kulture i valorizaciju teritorije, Regija Molise, Fondacija za kulturu Molise.

Ukupna vrijednost odobrenog projekta je 4,28 mil EUR, od čega je iznos od 1,27 mil EUR predviđen za Resor kulture u MPNKS.

Projekat je baziran na stvaranju kulturnih i kreativnih habova na tri lokacije na projektnoj teritoriji, a kroz njegovu realizaciju će osim zgrade zatvora u Starom gradu kotoru, biti restaurirana i Zgrada Kinostudija u Tirani i lokacije u Turiju, Bari.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.