NavMenu

Naredne godine očekuje se ubrzan razvoj 5G infrastrukture u Crnoj Gori - Širenje mreže na nacionalnom nivou biće novi finansijski i tehnički izazov

Izvor: Mina Petak, 23.07.2021. 14:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Toria/shutterstock.com)Ilustracija
Crna Gora ima vrlo zrele 4G mreže tako da se očekuje brzi razvoj 5G infrastrukture naredne godine, ocijenio je izvršni direktor telekomunikacija u međunarodnoj kompaniji Umlaut, Hakan Ekmen i dodao da to predstavlja izazov sa tehničke i finansijske perspektive.

- Crna Gora ima vrlo zrele 4G mreže tako da očekujem brzi razvoj 5G infrastrukture u Crnoj Gori tokom sledeće godine, a do tada će mobilni operatori imati značajne koristi od iskustva uvođenja 5G u drugim zemljama - rekao je Ekmen u intervjuu agenciji Mina-business.

On je, ocjenjujući kvalitet mobilnih mreža u Crnoj Gori, čime se bavi Umlaut, kazao da su benčmark mjerenja koja su obavili pokazala odlične rezultate.

- Za potrebe opsežnih analiza izvršeno je ukupno oko 5,3 miliona mjerenja kod 9,9 hiljada korisnika u periodu od šest mjeseci, odnosno između 44. sedmice prošle i 14. sedmice ove godine. Prema procjeni, testirano je oko 93,6% urbanog područja države i 92,9% naseljenog područja - precizirao je Ekmen.

On je objasnio da je glavni prioritet Umlauta pravedna i transparentna procjena globalnog razvoja mreža, usklađivanje njihovog kvaliteta i performansi sa njihovim referentnim vrijednostima sa konačnim ciljem poboljšanja usluga za svakog kupca. Danas se preko naše jedinstvene metodologije bodovanja ocjenjuje više od 200 mobilnih mreža u više od 120 zemalja.

- Kao faktički industrijski standard, naša metodologija benčmarkinga pokriva širok spektar mobilnih usluga i fokusira se na objektivno utvrđivanje aspekata kvaliteta mreže koji su od značaja krajnjim korisnicima - dodao je Ekmen.


Prednosti novih tehnologija

On smatra da će uvođenje i širenje 5G mreže na nacionalnom nivou u Crnoj Gori biti sledeći izazov kako sa tehničke tako i sa finansijske perspektive.

- Kako su sa aspekta krajnjeg korisnika prednosti 5G tehnologije trenutno male i veoma ograničene u poređenju sa 4G, prva primjena nove tehnologije za mobilne operatere nosi rizik visokih investicionih troškova. Pozitivna strana je što operateri značajno dobijaju na kapacitetima kroz visoku spektralnu efikasnost - naveo je Ekmen.

Prema njegovim riječima, svojevrstan izazov će biti kako privoliti kupca da plati prednosti nove tehnologije i kako da promjeni i razvije nove poslovne modele. Korišćenje 5G u industriji nudi nove poslovne mogućnosti operaterima mobilnih mreža.

Nedavno je završeno mjerenje kvaliteta mobilnih mreža u Crnoj Gori, gdje je najbolje ocijenjena mreža bila Telenor.

- Telenor Crna Gora je drugi put zaredom nagrađen nagradom Best in Test. Telenor je najbolje ocijenjena mreža u Crnoj Gori sa ukupno 921 bodom od maksimalnih hiljadu. Testirane kategorije u kojima je Telenor najbolji su najšira pokrivenost mobilnim internetom i minimalno kašnjenje u prenosu podataka - naveo je Ekmen.

To, kako je ocijenio, pokazuje kontinuirani napor koji kompanija ulaže kako bi poboljšala svoju mrežu i omogućila svojim klijentima najbolje moguće iskustvo.

Ekmen je, odgovarajući na pitanje kada se globalno može očekivati uvođenje 5G mobilne mreže, uzimajući u obzir sva potrebna ulaganja, kazao da njihova metodologija za prikupljanje podataka omogućava da identifikuju mjesta gdje se 5G već koristi.

- Od početka prošle godine, broj 5G testiranja se kontinuirano povećavao, počev od azijskog regiona, praćenog Sjevernom Amerikom i Evropom. Generalno, rezultati razvoja i implementacije 5G bili su prilično šaroliki tako da deset najboljih država u našim mjerenjima dolazi iz različitih djelova svijeta. Tokom ove godine bilježi se vrlo brz trend uvođenja ove nove tehnologije - rekao je Ekmen.


Globalna dostupnost 5G mreže

On je naveo da ne može da precizira kada će 5G biti globalno dostupan, ali već sada mogu da vide sljedeću generaciju mobilnih mreža dostupnu u mnogim državama i prije nego što je 5G postao dostupan u cijelom svijetu. Ipak, tehnologije poput OpenRAN-a vrlo lako mogu promijeniti situaciju na terenu i omogućiti brži razvoj 5G čak i u manje razvijenim zemljama.

- Mnogo promjena je trenutno u toku i one su značajne jer mnoge kompanije prolaze kroz digitalne revolucije a 5G tehnologija će biti ključni pokretač tih transformacija. Broj raspoređenih privatnih i Open RAN mreža eksponencijalno će rasti - dodao je Ekmen.

On je, govoreći o značaju 5G za ekonomiju i koje su mogućnosti za njegov dalji razvoj, kazao da su telekomunikacije veza između različitih industrija, a istovremeno industrije su međusobno direktno povezane.

- 5G je ključ za internet stvari koji omogućava razvoj elemenata kao što su e-mobilnost, povezani automobili, autonomna vozila, pametni gradovi i još mnogo toga. Iz moje perspektive, ulaganje u bolju digitalnu infrastrukturu jedan je od ključeva održivog rasta ekonomije - rekao je Ekmen.


Prva 5G kampusna mreža

Umlaut, kako je precizirao, gradi svoju prvu 5G kampusnu mrežu u Aachenu u saradnji sa Airspan-om, velikim dobavljačem hardvera i softvera za 4G/5G Open RAN, kao i kompanijom Druid Software, globalnim pionirom u 4G/5G tehnologiji privatnih celularnih mreža.

- Na našoj 5G kampus mreži moći ćemo da testiramo širok spektar industrijskih primjena i scenarija, pružajući rezultate od posebnog značaja za naše kupce - dodao je Ekmen.

Dopunjavanje primjene 5G sa opsegom C pomoći će povećanju kapaciteta, uz smanjenje kašnjenja prenosa podatka. Ekmen je dodao da vjeruje da će spektar opsega C biti idealan za primjenu nove generacije bežičnih mreža osjetljivih na vrijeme (TSN).

Iako su se u vrijeme pandemije mnoge industrije borile da prežive, neke poput telekomunikacija bile su u punom jeku. Predviđa se da će se ovaj trend nastaviti.

Ekmen je, odgovarajući na pitanje kako ova industrija može da ispuni tako velika očekivanja, kazao da se, kao i mnoge druge industrije, u doba Covid-19 digitalna infrastruktura širom svijeta suočila sa mnoštvom izazova pri čemu je, nevezano da li se radi o profesionalnom ili privatnom okruženju, digitalno povezivanje izuzetno dobilo na značaju.

- Inovacije i porast zahtjeva krajnjih korisnika potraživale su adekvatan razvoj tako da su zadovoljavajuće i stabilne performanse digitalnih servisa i mreža na nacionalnom nivou iznenada postali mnogo bitnije od dostizanja tehnički maksimalno mogućih brzina prenosa podataka na ograničenoj teritoriji kao što su stroga gradska jezgra. Naravno, očekivanja su i dalje visoka, ali raznolikost mogućnosti međusobne povezanosti pokreće kontinuirani rast koji će se zasigurno odraziti na cijelu industriju - smatra Ekmen.


Trendovi u telekomunikacionoj industriji

On je, na pitanje kakve trendove u telko industriji očekuje u narednom periodu, odgovorio da će telekomunikacioni sektor i u narednom periodu nastaviti da razvija i unapređuje kako dostupne tehnologije tako i usluge.

- Peta generacija mreža će korisnicima i industriji donijeti povezivanje u realnom vremenu i mnogo veću brzinu razmjene podataka, što će omogućiti ponudu novih aplikacija i usluga. Zahvaljujući 5G komunikaciji, cijela industrija postaće "pametna", jer će razmjena podataka izmjeđu svih elemenata u lancu biti omogućena onako kako podaci nastaju - u realnom vremenu. Ovo će omogućiti "pametnije" i fleksibilnije procese kako u industriji tako i logistici - ocijenio je Ekmen.

Prema njegovim riječima, suočavanje sa novim standardom, koji ne važi samo za sektor telekomunikacija, već i za mnoge druge industrije, uveo je novu normalu.

- Pametni telefoni i dodatna oprema (gedžeti) postali su suštinski dio svakodnevnog života - kao i u javnom prevozu, pametnim vozilima ili u pametnoj kući. Ovo je donijelo ogroman pomak, što se može vidjeti u zahtjevima umrežavanja. Teme, poput primjene 5G, OpenRAN, IoT i drugih, postaju sve prisutnije i dodatno dobijaju na značaju - objasnio je Ekmen.


Od startapa do multinacionalne kompanije

On je, govoreći o Umlautu, kazao da je to kompanija zasnovana na tehnologiji i orijentisana ka budućnosti koja usluge, stručnost i znanje pruža i prenosi brojnim sektorima i industrijama, poput automobilske, energetske, vazduhoplovne, železničke i telekomunikacione.

- Naš značaj je definisan dodatnom vrijednošću koju stvaramo za naše klijente, njihove kompanije i proizvode. Za 24 godine Umlaut je narastao iz start up-a, rođenog u Njemačkoj, u multinacionalnu, globalno aktivnu kompaniju sa hiljadama visoko specijalizovanih i iskusnih stručnjaka - objasnio je Ekmen.

On je naveo da podržavaju svoje klijente širom svijeta u promjeni njihovih tehnoloških mogućnosti i organizacione kulture na bolje.

- Pritom im uvijek ponudimo nešto izvan uobičajenog, slijedeći naš moto: Dodajte nešto na vrh! - rekao je Ekmen.

U telekomunikacionom sektoru poznati su kao globalni lider u mobilnim i fiksnim referentnim uslugama. Umlaut-ove rezultate benčmarkinga koriste mrežni operateri, dobavljači opreme, regulatori i zvanične vlasti širom svijeta.

- Povrh toga, kad jednom dobijemo uvid u mrežne performanse, naši inženjerski i bezbjednosni timovi mogu pomoći operaterima da poboljšaju svoje mreže i zaštite ih od sajber napada - zaključio je Ekmen.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.