Izvor: eKapija | Petak, 23.07.2021.| 08:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izgradnja luke u Virpazaru do sredine 2022. - Uspostavlja se zajednički granični prelaz za drumski i jezerski saobraćaj, vrijednost prve faze projekta 3,7 mil EUR

Virpazar
Virpazar (Foto: Youtube/screenshot)
Za izgradnju prve faze Luke Virpazar IPA projektom prekogranične saradnje Albanija, Crna Gora, Italija multimodalna transportna povezanost (ALMONIT MTC), opredijeljeno je 2,15 mil EUR. Ta sredstva, međutim, neće biti dovoljna za realizaciju ove investicije, saopšteno je iz Vlade.

- Prilikom izrade idejnog projekta, projektant je vrijednost radova za izgradnju prve faze Luke Virpazar procijenio na 3,7 mil EUR, što u odnosu na finansijska sredstva opredijeljena budžetom projekta za izvođenje radova u iznosu od 2,15 EUR predstavlja razliku od 1,55 mil EUR, koja ne može biti finansirana kroz projekat - saopšteno je nakon sjednice.

Tim povodom, kako je navedeno, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da Predlogom zakona o budžetu za 2022. godinu planira nedostajuća sredstva za realizaciju ovog projekta.

Podsjetimo, odlukom iz 2004. godine predviđeno je uspostavljanje graničnog prelaza Virpazar za međunarodni jezerski putnički saobraćaj. Oldukom je bilo predviđeno da se izradi projektna dokumentacija, izgradi granični prelaz i stvore uslovi za rad nadležnih službi.

U cilju realizacije zaključaka Vlade i pune implementacije ove odluke, definisan je projektni zadatak za izradu Glavnog projekta izgradnje graničnog prelaza, te je na osnovu toga urađen Glavni projekat. Na osnovu analiza dokumentacije, u okviru planskog dokumenta Državna studija lokacije Virpazar zona F, ova lokacija je rezervisana za izgradnju graničnog prelaza Virpazar.

Međutim, odluka iz 2004. godine nikada nije u potpunosti implementirana, što je za posljedicu imalo donošenje nove Odluke o objavljivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Ckla (Crna Gora) - Zogaj (Republika Albanija) za međunarodni drumski i jezerski putnički saobraćaj. Nova inicijativa o uspostavljanu jezerskog saobraćaja i povezivanju Crne Gore i Albanije podržana je kroz tematski projekat prekogranične saradnje ALMONIT - MTC.

U dokumentu koji je objavila Vlada navodi se da je period implementacije ovog projekta 42 mjeseca, a da je rok za završetak jun 2022. godine, što je i krajnji rok za završetak predviđenih radova na izgradnji Luke Virpazar.

Izgradnjom luke u Virpazaru će se omogućiti odgovarajuće pretpostavke za razvoj multimodalnog saobraćaja u unutrašnjim vodama, kao i dalja međunarodna plovidba ka pristaništima i lukama Albanije, objavljeno je ranije u Strategiji razvoja pomorske privrede do 2030. godine.

- Luka Virpazar koja je povezana željezničkom i putnom infrastrukturom i koja povezuje centralni i sjeverni region Crne Gore sa jugom zemlje, predstavljaće ključnu konektivnu tačku između unutrašnjih plovnih puteva u zemlji i međunarodnih plovnih puteva koji će povezivati ovu luku sa zajedničkim graničnim prelazom Ckla i lukom Skadar u republici Albaniji - stoji u Strategiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE