NavMenu

Portal Binfo.me - Alat za prevenciju rizika naplate potraživanja

Izvor: eKapija Nedjelja, 27.06.2021. 11:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Konstantin Chagin/shutterstock.com)Ilustracija
Nemogućnost naplate potraživanja je biznis barijera koju je covid kriza dodatno usložila, saopštila je potpredsjednica Privredne komore Crne Gore (PKCG) Nina Drakić. Stoga je neophodno da kompanije posebno vode računa o realizaciji svojih potraživanja, pri čemu su, dodala je, alati kao što je portal BI Info korisni za eliminisanje ove vrste rizika u poslovanju.

Drakić je na seminaru "Alat za prevenciju rizika naplate potraživanja - Binfo.me portal" istakla da je on namijenjen preduzećima nosiocima Excellent SME sertifikata, ali i svim drugim zainteresovanim kompanijama.

- Kroz projekat Excellent SME promovišu se uspješna mala i srednja preduzeća, njihova izvrsnost, povećava transparentnost, omogućava bolja vidljivost kompanija sa dobrom poslovnom praksom i sigurnije poslovanje. Sertifikatom Excellent SME se dokazuje kredibilnost njihovih nosilaca. Privredna komora izdavanje Excellent sertifikata realizuje u saradnji sa Cofaceom od 2015. godine, a u okviru regionalnog projekta koji se realizuje u sedam zemalja - rekla je Drakić

Đorđe Živanović, direktor Coface za Srbiju i Crnu Goru, zahvalio je Privrednoj komori na šestogodišnjem partnerstvu kao i na doprinosu kompanije BI Consullting u realizaciji projekta Excellent SME. Istakao je da je tema seminara izuzetno važna s obzirom na trenutak u kojem se nalazimo.

Analizirao je ekonomske pokazetelje "nove normalnosti" koju je proizvela pandemija Covid-19, ocjenjujući ohrabrujućim podatke koji govore o projektovanom globalnom rastu od 5,1%, kao i kineskog od 7,5% koji će ubrzati i ostale vodeće ekonomije. Svi sektori se oporavljaju, a najveći izazovi ostaju prije svega u aerotransportu i turizmu.

- Ovo su veoma dobre vijesti jer će se vratiti investicije u naše područje. Međutim, moramo biti svjesni rizika skrivene insolventnosti koji će uskoro postati vidljivi. Naime, svjetska kriza je bila na pragu, ali ju je kovid odložio za jedan određeni period. Mi smo samo u Francuskoj prepoznali mogućnost da u drugoj polovini godine 23.000 kompanija postane nesolventno - kazao je Živanović, dodajući da su platni rizici već primjetni u građevinarstvu i energetskom sektoru, gdje su kašnjenja dosta velika.

U osvrtu na region, Živanović ističe da su Crna Gora i Srbija prepoznati kao lideri u rastu BDP-a, a pogotovo naša zemlja, koja "zbog svog direktnog odnosa prema EU integracijama jasno stavlja do znanja da želi da podstiče lokalnu ekonomiju".

- Rizik naplate potraživanja jedan je od ključnih sa kojima se susrijeću svi u poslovanju, a koji se dodatno pojačao nakon izbijanja kovid-krize - ocijenio je predavač Ratko Nikolić, osnivač kompanije Business Intelligence Consulting.

Prema njegovim riječima, činjenica je da je odavno prevaziđeno shvatanje da se prodajni proces završava narudžbom klijenta, jer je prodaja robe bez naplate direktna je šteta za kompaniju. Tek po naplati potraživanja se može reći da je prodajni ciklus uspješno završen.

Apostrofirao je da je rizik naplate u trenutnom poslovnom okruženju izuzetno visok, te da je neophodno uspostaviti adekvatnu politike upravljanja potraživanjima, kroz sistem limita prema kupcima, u kojem će svaki kupac biti uvažen i vrednovan prema svojoj stvarnoj snazi.

Da bi politika upravljanja limitima prema kupcima bila kvalitetno uspostavljena, neophodno je imati pouzdan izvor objektivnih poslovnih informacija o poslovanju kupaca.

- Poslovni portal Binfo.me je alat koji može pružiti značajnu podršku u procesu uspostavljanja limita prema kupcima - rekao je Nikolić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.