NavMenu

Završetak projekta HE Komarnica u novembru - Gradiće se čeona elektrana instalisane snage 172 MW, očekivana godišnja proizvodnja 213 GWh električne energije

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 21.06.2021. 11:49
Komentari
Podeli
(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Idejni projekat buduće HE Komarnica trebalo bi da bude završen u novembru ove godine, čime će se stvoriti uslovi za početak izgradnje tog hidroenergetskog objekta, ocijenjeno je na redovnom sastanku rukovodstva EPCG sa predstavnicima projektanata, Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi i kompanije Hidroinženjering AD Beograd, održanog u Nikšiću.

Izrada projektne dokumentacije realizuje se po Ugovoru o zajedničkom finansiranju realizacije pripremnih radova za taj projekat, koji su Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Elektroprivreda Srbije (EPS) zaključile još 1992. godine, a kojim je definisano da učešće u troškovima bude u odnosu 51% EPCG, 49% EPS.

Podsjetimo, projekat buduće HE Komarnica podrazumijeva izgradnju čeone elektrane u kanjonu srednjeg toka rijeke Komarnice, na profilu Lonci, instalisane snage 172 MW sa lučno-betonskom branom visine 171 metar i kotom normalnog uspora 811 mnm.

Na sastanku se razgovaralo i o budućem optimalnom načinu upravljanja HE Komarnica uz sinhronizovan rad sa nizvodnim kaskadama - postojećom HE Piva i budućom HE Kruševo.

Očekivana godišnja proizvodnja HE Komarnica iznosi i do 213 GWh električne energije, a biće ispoštovani svi standardi u oblasti zaštite životne sredine bez remećenja prirodnog režima voda i bez negativnih uticaja koji bi ugrožavali prirodni ambijent i korišćenje kanjona Nevidio.

Sastanku su ispred EPCG prisustvovali predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović, izvršni direktor Nikola Rovčanin i izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering Ivan Mrvaljević sa saradnicima. U ime Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi prisustvovali su generalni direktor Dejan Divac, izvršni direktor Dejan Vučković i glavni projektant Milan Tričković, dok su ispred kompanije Hidroinženjering AD Beograd učesnici sastanka bili izvršni direktor Bratisav Stišović, glavni projektant Dušan Petković i projektant Radmilo Glišić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.