NavMenu

Prva rata za kineski kredit u julu - Vlada mora da plati 29 mil EUR za prvu dionicu autoputa Bar-Boljare

Izvor: Mina Subota, 19.06.2021. 12:01
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/moerschy)
Vlada će, ukoliko se do 21. jula ne refinansira kredit kod Exim banke uzet za realizaciju prve dionice auto-puta Bar-Boljare, morati da plati prvu ratu od 29 mil EUR.

Država taj novac ima i planirala ga je budžetom, koji je usvojen u četvrtak, ali još nije stupio na snagu. Danu je iz Službenog lista potvrđeno da im Zakon o budžetu nije dostavljen, te da do ponedjeljka sigurno neće biti objavljen.

Iako amandman o zaduženju od 900 miliona EUR, zbog refinansiranja kineskog i još nekoliko starih kredita, nije prošao zbog izostanka podrške Demokratskog fronta, Vlada, odnosno Ministarstvo finansija će nastaviti pregovore sa jednom evropskom državnom bankom.

Ministar finansija Milojko Spajić u Skupštini je kazao da su blizu dogovora da dobiju kredit po kamatnoj stopi od jedan odsto, rokom otplate 20 godina, grejs periodom od šest godina, bez hipoteka nad imovinom države i bez valutnog rizika, jer bi kredit bio u eurima.

Za kredit kod Exim banke kamata je dva odsto, grejs period je takođe bio šest godina, ali je istekao, rok otplate 20 godina, dok je zajam uzet u dolarima. Prije sedam godina 945 miliona USD je vrijedilo 690 miliona EUR, dok je danas vrijednost porasla za 100 miliona.

Prema ugovoru, Crna Gora se odriče imuniteta po osnovu suverenosti ili na drugi način za sebe ili svoju imovinu, osim imovine koja se odnosi na diplomatsko-konzularna predstavništva i vojne imovine, u vezi sa bilo kojim arbitražnim postupkom u skladu saugovorom. Odnosno, kako je godinama objašnjavano u javnosti, Kinezi mogu da uzmu dio teritorije Crne Gore ukoliko ne bude mogla da vraća kredit.

Arbitraža bi u tom slučaju bila u Pekingu, što je još jedna otežavajuća okolnost.

Refinansiranjem kredita, odnosno uzimanjem kredita u eurima kod evropske banke, dobili bi duplo manju kamatu, oslobodili se valutnog rizika, hipoteke nad imovinom Crne Gore i šest narednih godina ne bi plaćali kredit za auto-put. Ove godine se plaća rata u julu od 29 miliona, dok bi naredne godine imali dvije rate, jednu u januaru, a drugu u julu.

Tačan iznos rate u narednoj godini bi zavisio od iznosa povučenih sredstava, ali bi i to bila značajna suma novca koja bi se dala za kredit za autoput, koji, pritom još nije ni završen.


Da je refinansiranje kineskog kredita dobar ekonomski potez, potvrđuju i riječi poslanika opozicije Raška Konjevića i Damira Šehovića, koji su kazali da bi svaki poslanik podržao refinansiranje kineskog kredita, pod uslovima koje je ministar saopštio.

DF u četvrtak nije htio da podrži refinansiranje iz dva razloga. Jedan je taj što su amandman dobili pred glasanje, a drugi što su kazali da neće podržati nijedan predlog Vlade zbog svega što je izrekao premijer Zdravko Krivokapić.

Spajić je na kraju morao da povuče amandman, kako bi dobio podršku za budžet, koji je od 31. marta u skupštinskoj proceduri.

Zbog toga će, ukoliko dođe do dogovora oko kredita sa evropskom bankom, za refinansiranje kredita morati da se radi rebalans budžeta. Spajić je to htio da izbjegne na svaki način.

Međutim, sada je sporno, i ako dođe do dogovora oko kredita sa evropskom bankom, da li će u Skupštini biti dovoljno podrške za rebalans, jer DF bojkotuje parlament.

Ukoliko se nešto ne promijeni na političkoj sceni do 21. jula, politička odluka o čisto ekonomskom pitanju, koštaće građane za početak 29 miliona EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.