NavMenu

Crnogorski pomorci od sada mogu da rade i na brodovima Ujedinjenog Kraljevstva

Izvor: eKapija Petak, 18.06.2021. 14:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Plume Photography/shutterstock.com)Ilustracija
Stručnost u obavljanju pomorskih poslova pomoraca je najkritičniji faktor u sigurnosnom i efikasnom upravljanju brodovima i ima direktan uticaj na sigurnost života na moru i zaštitu morske sredine.

Upravo iz tog razloga Međunarodna pomorska organizacija je usvojila Konvenciju o standardima obuke, izdavanju uvjerenja i vršenje brodarske straže pomoraca (STCW Konvencija), od 7. jula 1978. godine, a Crna Gora je istu prihvatila sukcesijom u oktobru 2006. godine.

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Vlade Crne Gore i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva znači da će naši pomorci moći da zasnuju radni odnos na brodovima koji plove pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući pripadnike Crvene zastavničke grupe*, koji postupaju u ime Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, jer se Memorandumom potvđuje da su uvjerenja koja pomorcima izdaju Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo potpuno u skladu sa pomenutom STCW konvencijom.

Iako je Crna Gora na bijeloj listi Evropske Unije kada je u pitanju obuka pomoraca i priznavanje serifikata koje izdaje naša država, pomorske administracije pojedinih zemalja, preko agencija za ukrcaj pomoraca zahtijevaju neizostavno posjedovanje ovakvih bilateralnih memoranduma kako bi naši pomorci mogli da nađu zaposlenje.

Smatramo izuzetno značajnim prihvatanje ovih memoranduma o razumijevanju koji će omogućiti da naši pomorci sačuvaju poslove na stranim kompanijama i napreduju na njima u skladu sa pravilima STCW Konvencije.


Iz Vlade CG podsjećaju da slične memorandume Crna Gora ima potpisane sa 11 zemalja: Antigvom i Barbudom, Norveškom, Bahamima, Japanom, Hong Kongom, Italijom, Svetim Vincentom i Grenadinima, Portugalom, Danskom, Kraljevinom Holandijom i Grčkom.

Članovi Crvene zastavničke grupe su Ujedinjeno Kraljevstvo, Krunske zemlje (Ostrvo Man, Grenzi i Džerzi) i prekomorske teritorije Velike Britanije (Angvila, Bermuda, Britanska Djevičanska Ostrva, Kajmanska Ostrva, Foklandska Ostrva, Gibraltar, Montserat, Sveta Helena i ostrva Turks i Kejkos) koja vode brodarske registre iz svoje nadležnosti.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.