NavMenu

Podgorica se zadužuje 5 mil EUR za kupovinu novih autobusa

Izvor: Dan Petak, 18.06.2021. 10:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/naeimasgary)Ilustracija
Glavni grad će se kreditno zadužiti 5 mil EUR za kupovinu novih autobusa za obavljanje linijskog prevoza putnika, a o toj namjeri će se izjasniti i odbornici na sjednici Skupštine Glavnog grada koja je zakazana za 30. jun.

Kako je predviđeno skupštinskom odlukom kreditni aranžman zaključiće sa NLB bankom, sa rokom otplate od deset godina, od čega su dvije godine grejs period.

Predviđena je kamata od 2,15 % + 6M euribor (maksimalno do 3 %), nema troškova otplate kredita, a kreditne obaveze biće otplaćene u tromjesečnim anuitetima.

Sredstva za otplatu kredita biće obezbijeđena u budžetu Glavnog grada, a obezbjeđuje ih gradonačelnik Podgorice koji će, kako je predviđeno odlukom, zaključiti ugovor o kreditnom zaduženju.

- Aktom od 25. maja 2021. godine Ministarstvo kapitalnih investicija, na zahtjev Glavnog grada za davanje mišljenja strateškom značaju projekta "modernizacija javnog prevoza putnika", obavijestilo nas je da je Vlada nedavno usvojila Nacionalni program prioritetnih aktivnosti za saradnju sa Zelenim klimatskim fondom. U njemu je kao jedan od prioriteta identifikovan projekat kojim će se uticati na unapređenje drumskog saobraćaja na nacionalnom nivou. Na osnovu pristiglih ponuda poslovnih banaka, kao najpovoljnija ponuda za kreditno zaduženje izabrana je ponuda NLB banke. Sredstva obezbijeđena kredita su mjenice sa mjeničnim ovlašćenjem i ovlašćenja uz nalog za naplatu Glavnog grada - piše u skupštinskoj odluci.

U dokumentu je naznačeno da će Glavni grad iz ovog kredita nabaviti autobuse koji će biti dati na korišćenje prevoznicima kojima će biti povjereni poslovi obavljanja linijskog prevoza prevoza putnika u gradskim i prigradskim naseljima.

- Kreditno zaduženje će se realizovati nakon sprovođenja postupka javne nabavke autobusa. Na tan način će se umanjiti troškovi linijskog prevoza i cijena za korisnike prevoza. Osim toga obezbijediće se osavremenjavanje javnog gradskog prevoza, što će svakako imati i pozitivan uticaj na kvalitet vazduha, a sve u u pravcu uspostavljanja održivog i učinkovitog sistema javnog gradskog prevoza - piše u dokumentu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.