NavMenu

Gašenje najbolje rješenje za deponiju Mislov do u Nikšiću - Pronaći novu lokaciju za odlaganje otpada, u planu i gradnja reciklažnog centra

Izvor: eKapija Petak, 18.06.2021. 10:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wiklander/shutterstock.com)Ilustracija
Rješenje za deponiju Mislov do u Nikšiću je njeno zatvaranje i pronalaženje nove privremene lokacije za odlaganje otpada, na kojoj bi se kasnije izgradio i reciklažni centar za nekoliko crnogorskih opština, saopštio je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović.

On je razgovarao sa predsjednicima Opštine i Skupštine Opštine Nikšić, Markom Kovačevićem i Nemanjom Vukovićem, nakon čega su zajedno obišli deponiju Mislov do u Nikšiću.

- Kao jedno od rješenja predložio sam hitno pronalaženje nove lokacije za odlaganje otpada, privremene, na kojoj bi se kasnije izgradio i reciklažni centar za nekoliko crnogorskih opština, a zatvaranje ove deponije. Dali smo rok od dvije nedjelje da stručna ekipa iz MEPG, u koordinaciji sa predstavnicima Opštine, odradi višekriterijumsku analizu za izbor optimalne lokacije nove deponije - saopštio je ministar Mitrović.

Deponija Mislov do formirana je 2003. godine kao privremena deponija, a rok za njeno korišćenje istekao je u maju 2008. godine. Na toj lokaciji godinama unazad dolazi do aktivriranja požara koje prouzrokuju deponijski gasovi.

Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić izjavio je da je predlog ministra Mitrovića prihvatljiv i da će se u što kraćem roku krenuti u sprovođenje ideje o pronalasku lokacije za odlaganje otpada, u skladu sa zakonom, koja bi kasnije mogla poslužiti za reciklažni centar.

- Nova lokalna vlast je već riješila problem požara na deponiji nasipanjem zemlje - rekao je Kovačević.

Nemanja Vuković, predsjednik SO Nikšić, zahvalio je ministru što je došao u Nikšić i zajedno sa čelnicima Opštine obišao deponiju, da vidi sa kakvim se problemom suočava grad.

- Sa zadovoljstvom pozdravljam predloge koji be doprinijeli pronalasku dugoročnog, održivog rješenja upravljanja otpadom na teritoriji Opštine Nikšić - dodao je Vuković.

Sljedeće nedjelje je planiran sastanak svih predsjednika opština koji su obuhvaćeni ovim predlogom o formiranju reciklažnog centra, na lokaciji na kojoj studija pokaže da je optimalno rješenje, sa najmanjim operativnim troškovima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.