NavMenu

Sting: Vina koja pravim podstiču na razmišljanje

Izvor: Vino & fino Četvrtak, 17.06.2021. 14:49
Komentari
Podeli
(Foto: Shulevskyy Volodymyr/shutterstock.com)
Veliki muzičar Sting spada u slavne ličnosti koje nisu odoljele pozivu vinarstva, ali se, za razliku od većine njih, nije zadržao na vezivanju svog imena za vina koja pravi neko drugi. Sting i njegova supruga Trudi Stajler od 1997. vode toskansku vinariju Il Palagio koja proizvodi oko 150.000 boca vina godišnje. Vina se prave po organskim načelima od lokalnih i međunarodnih sorti, prošle godine se u rad kuće Il Palagio uključio i poznati enolog i konsultant Rikardo Kotarela.

U julskom broju Dekantera objavljen je veliki intervju sa Stingom i Trudi Stajler u kome muzičar i njegova supruga govore o vinima koja vole - svojim i tuđim. Sting, koji je tek osamdesetih godina prošlog vijeka otkrio svoju ljubav prema vinu i to sasvim slučajno, probajući vina koja je njegov bend Police dobijao na turnejama, danas pravi vina koja su pravi izraz savremenog toskanskog vinarstva.

Sister Moon je najvažnije vino kuće Il Palagio. Ova kupaža sanđovezea, kaberne sovinjona i merloa dozrijeva 12 mjeseci u francuskim buradima, a rezultat je, kaže Sting, vino koje "podstiče razmišljanje, bogato je i tajnovito".

- Velika vina su, shvatio sam, kao velike pjesme, jer imaju narativ, imaju početak sredinu i završnicu, i nakon toga ćete još razmišljati o njima. Vino je dobilo ime po pjesmi koju sam napisao osamdesetih godina - govori Sting, koji kaže i da u bogatoj toskanskoj prirodi veoma lako dobija nadahnuće za vino.

- Ovde osjećam da sam jako blizak prirodi. Odrastao sam u industrijskom kraju i priroda je za mene trajno čudo: tu su stvari koje rastu! Već sam bio adolescent kada sam prvi put u životu probao nešto što ne potiče iz konzerve - govori čuveni muzičar, a prenosi Dekanter.

Vino Baci sulla Boca, "Poljubac na usnama", lansirano je ove godine na Dan zaljubljenih. Ovo vino označava i početak saradnje sa proslavljenim enologom Rikardom Kotarelom, koji je potpisao novu etiketu. Sortno vino od vermentina, odležavalo u inoksu, svježe je, voćno i savršeno za vrele dane, kaže Sting.

- Trudi je velika obožavateljka bijelih vina. Kada počnu ljetnje toskanske vrućine, često posežemo za vinima iz regije Friuli - kaže muzičar, a njegova supruga dodaje:

- Željeli smo da pravimo naše bijelo vino. Okrepljujuće vino, sa prijatnom svježinom. Vermentino u Toskani dobija status izvanredne sorte, ukusne, voćne i podesne za odležavanje. Pandemija je obezbijedila inspiraciju za ime vina. Nakon više od godinu dana ograničenja zbog kovida, pokrivanja lica maskom, željeli smo da ovo vino bude poziv na povratak intimnosti, romanse, veze među ljudima - govori Trudi Stajler.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro nastavak radova na obilaznici oko Rožaja - Za drugu fazu izgradnje 8 mil EUR, raspisan tender

Izgradnja obilaznice oko Rožaja uskoro bi mogla biti nastavljena, pošto je Uprava za saobraćaj raspisala tender za preostale radove u okviru druge faze izgradnje ove saobraćajnice. Za ovaj posao opredijeljeno je 6,6 mil EUR bez, odnosno oko 8 miliona sa uračunatim PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 23. maja do 10 sati. Ponuđeni rok za završetak radova ne može biti kraći od 350 ni duži od 450 kalendarskih dana od uvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.