NavMenu

Kruzing turizam polako se oporavlja, brodovi najbezbjednija mjesta - I Bar na mapi gradova Mediterana

Izvor: Dan Utorak, 15.06.2021. 13:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/MARIE SCHNEIDER)Ilustracija
Pandemija virusa korona prošle godine je potpuno zaustavila kruzing turizam. Međutim, epidemiološka situacija se polako stabilizuje i postoji nada da će ovog ljeta veliki brodovi svraćati u luke Bar i Kotor. Prema riječima vlasnika barske kompanije Alegra Mihaila Vukića, očekivanja su da će ovog ljeta u Crnu Goru doći veći broj turista, pa će ova godina sigurno biti bolja od prošle. Vukić kaže da kada je u pitanju realan oporavak kruzing turizma sa parametrima koji su zabilježeni 2019. godini, to teško prognozirati.

- To je vrlo teško prognozirati, ali svi su mislili da se kruzing industrija nikada neće oporaviti. Bilo je žalosno gledati sve te brodove kako stoje u svjetskim lukama. Ispalo je obratno, i sada su kruzeri jedna od najbezbjednijih destinacija, s obzirom na to da su svi članovi posade vakcinisani, što ne važi za osoblje velikog broja hotela u svijetu. Polako brod po brod, i nadamo se da će do sledeće godine svi biti u funkciji. Drago nam je da su se Alegra, Bar i Crna Gora svojim gostoprimstvom postavili visoko na mapi povratka kruzing industrije - ističe Vukić i dodaje da putovanje kruzerom zavisi od kompanije do kompanije

- Kod nekih kompanija potrebna je vakcinacija, kod nekih samo PCR test, ali se pravila mijenjaju iz dana u dan u odnosu na trenutnu situaciju. Kruzeri plove u preko 500 luka svijeta, i svuda važe drugačija pravila, ali sve kompanije imaju detaljne kovid protokole. Naši državljani trenutno ne smiju putovati u određeni broj zemalja EU, pa se ne mogu ukrcati na kruzere do kraja juna - kaže Vukić.

Naglašava da, pošto je turizam bio najpogođeniji, tako su i cijene krstarenja mnogo niže u odnosu na 2019. godinu.

- Sada na krstarenje od sedam dana možete otići za 299 eura - kaže Vukić i dodaje da je bilo mnogo najava, ali se otkazuju iz dana u dan.

- Do kraja godine trebalo bi da bude nešto brodova u Kotoru. Ipak, to najviše zavisi od statusa Crne Gore. Trenutno je na snazi zabrana EU i svaki brod koji dođe u Crnu Goru, po povratku bi morao u karantin, što nam mnogo otežava situaciju. Crna Gora je otvorila svoje luke za kruzere, ali dzaba kad se iz naših luka ne može nigdje sa putnicima. Sada je epidemiološka situacija u Crnoj Gori mnogo bolja, ljudi se svakodnevno vakcinišu, i iskreno se nadam da će neko iz nadležnih institucija urgirati da se ova zabrana što prije otkloni i turisti nesmetano dolaze u našu zemlju - ističe Vukić.

Kada je Bar u pitanju, on podsjeća da, kada su prije desetak godina predložili Bar kao novu kruzer destinaciju, svi su im se smijali i pravili šale. Sada u Bar svake godine dolazi sve više brodova i novih kompanija.

- Pretprošle godine u Bar je kruzerima došlo oko 26.000 turista, što je zavidna brojka, jer je tako naš grad u par godina prestigao veliki broj luka u Mediteranu. Bar i Kotor ne smijemo nikako upoređivati, ne može se, naravno, uporediti uplovljavanje u Boku Kotorsku ni sa mnogo većim svjetskim lukama, ali je nama najvažnije da brodovi ostaju u Crnoj Gori. Svaka luka ima svoj potencijal i to treba iskoristiti. Radimo na tome da u budućnosti brodovi dolaze i u Zeleniku, Budvu, Tivat... - naglašava Vukić.


Bolje da su brodovi tu nego da su gatovi prazni

Mihailo Vukić ističe da su prošle godine u Baru kruzeri bili u raspremi.

- Vidjeli ste na društvenim mrežama koliko su kružile slike brodova i Bara, što nam kaže da naš grad, ako ništa drugo, ljepše izgleda sa tim brodovima. Bilo je malo birokratskih nedoumica, ali je sve to usput riješeno. Osim toga, veliki broj državnih institucija i privatnih firmi imao je neki prihod ili korist od broda, što u godini korone svima mnogo znači. Oni koji to znaju zahvalni su, ali ima i onih kojima će uvijek nešto smetati, pa će u svemu naći manu. Mnogo je ljepše da su brodovi tu nego da gatovi stoje prazni - ističe Vukić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.