NavMenu

Zašto je Bangladeš najbrže rastuća ekonomija na svijetu - Prihod stanovništva se utrostručio

Izvor: Instore.rs Ponedjeljak, 14.06.2021. 10:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)Ilustracija
Ekonomija Bangladeša je među onima koje se razvijaju najbrže na svijetu. Iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) su obrazložili zašto je to tako.

Prema podacima Svjetske banke (WB), u ovoj zemlji sa 163 miliona stanovnika je od 2010. iz siromaštva izašlo njih osam miliona. U poslednjih deset godina prihod po stanovniku se utrostručio.

U Svjetskom ekonomskom forumu su izdvojili četiri razloga koja smatraju ključnim za ubrzani ekonomski razvoj Bangladeša.

Kao prvi razlog su naveli to da ima tekstilnu industriju koja je druga po veličini u svijetu. Kineska tekstilna industrija je najveća na svijetu. Izvoz tekstilnih proizvoda iz Bangladeša godišnje raste za 16%.

Drugi razlog jeste taj što ima veliku i mladu radnu snagu. Bangladeš je po broju stanovnika osmi na svijetu. Polovina od ukupnog broja njegovih stanovnika ima manje od 25 godina. Njegova mlada radna snaga se lako prilagođava novim tehnologijama.

Treći razlog zašto se njegova ekonomija brzo razvija jeste taj što ima rastuću digitalnu moć. Naime, ova zemlja ima 600.000 radnika koji rade kao frilenseri u IT industriji. To je najveći broj IT frilensera na svijetu. Time se olakšava digitalizacija u različitim društvenim sferama.

Četvrti razlog jeste taj što uveliko radi na diverzifikaciji ekonomije. To podrazumijeva gradnju velikog tehnološkog parka u Daki i plan gradnje 100 specijalnih ekonomskih zona kojima se žele privući atraktivne investicije.

U Svjetskoj banci su prognozirali da će ekonomski rast Bangladeša ove godine biti osam odsto. Očekuje se da će u narednih 20 godina biti svrstavan među razvijene države svijeta.

Međutim, da bi uspio u tome, mora prevazići mnoge izazove. U Međunarodnom monetarnom fondu su ukazali na to da su klimatske promjene izazov broj jedan - jedna trećina stanovništva Bangladeša je u riziku da bude raseljena zbog rasta nivoa mora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.