NavMenu

Od pet fokera u vlasništvu MA samo jedan u solidnom stanju - Stečajna uprava će tražiti partnera, moguća i prodaja kompanije

Izvor: Mina Nedjelja, 13.06.2021. 21:35
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Preliminarni izvještaji komisije za procjenu aviona u vlasništvu Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju pokazali su da je jedan od pet fokera 100 u plovidbenom stanju, dok ostala četiri nije moguće popraviti, saopštio je stečajni upravnik Saša Zejak.

Stanje aviona utvrdili su direktor tehnike MA u stečaju Srđan Gojković i doktor vazduhoplovnog prava Nela Marković. Stečajna uprava, prema riječima Zejaka, planira da ispravni foker izda zainteresovanim kompanijama.

- Sudbina fokera može biti prodaja zainteresovanim kupcima, ali stečajna uprava smatra da bi najbolja valorizacija tog dijela imovine bila popravljanje jednog fokera koji bi mogao biti izdat u zakup ToMontenegru, iako to do sada nije traženo - rekao je Zejak Pobjedi.

On je kazao da još nije dogovorena poslovno-tehnička saradnja sa kompanijom ToMontenegro, kroz koju bi MA održavao avione novoj avio-kompaniji i pružao usluge keteringa i prevoza putnika do aviona.

- Uložili smo maksimalne napore kako bismo To Montenegru izašli u susret po pitanju svih neophodnih resursa. S obzirom na to da je stečaj strogo formalan postupak, stečajna uprava nije sigurna da je novoosnovani nacionalni prevoznik najbolje shvatio kako može da pristupi nekretninama i opremi MA u stečaju, a da to bude usklađeno sa zakonom i na obostranu korist - tvrdi Zejak.

ToMontenegru je, kako je dodao, omogućen pristup hangaru, ali ta kompanija nije obezbijedila regulatorne uslove da koristi ono što joj je MA ponudio.

Govoreći o planovima MA nakon okončanja stečaja, Zejak je kazao da nije nemoguće da ta kompanija opet poleti.

- MA će uložiti maksimalni napor da u slučaju neodrživosti ToMontenegra održi kontinuitet komercijalne avijacije u Crnoj Gori. U tom kontekstu, u narednoj fazi stečaja biće traženi partneri, dok sam ja predložio prodaju MA kao pravnog lica - kazao je Zejak.

Prethodno je bilo planirano da se predloži plan reorganizacije kompanije, ali je, tvrdi Zejak, to osujetilo podnošenje zahtjeva države za isplatu 107 mil EUR potraživanja.

- To je bio veliki udar na pripremani plan reorganizacije čime je dovedeno u pitanje njegovo podnošenje - naveo je Zejak, koji namjerava da izvrši detaljne analize ranijeg poslovanja MA jer, kako tvrdi, preliminarni rezultati pokazuju nelogičnosti u odnosu na domaćinsko poslovanje.

Stečaj u MA uveden je 28. aprila, na zahtjev Uprave prihoda i carina zbog poreskog duga od 11,9 miliona EUR.

Na pitanje da li putnici koji su kupili karte, a nijesu ih iskoristili zbog prizemljenja flote MA, mogu očekivati da će im novac biti vraćen, Zejak je odgovorio da oni treba da prijave potraživanja.

- Svi putnici koji su kupili karte, a nijesu ih iskoristili, imaju pravo da, u skladu sa rokovima datim Zakonom o stečaju, dostave prijave potraživanja po navedenom osnovu. Naplate ove kategorije potraživanja zavisiće od daljeg toka stečajnog postupka - rekao je Zejak.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.