NavMenu

Do kraja godine slobodno kretanje radnika u "mini Šengenu"

Izvor: Tanjug Nedjelja, 13.06.2021. 15:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Goran Jakus/shutterstock.com)Ilustracija
Sporazum između državnih organa Srbije, Severne Makedonije i Albanije na osnovu koga će biti moguć nesmetan legalan protok radne snage u ove tri države, prema saznanjima Privredne komore Srbije, trebalo bi da bude usaglašen do kraja godine, kaže za Tanjug savjetnik predsednika PKS Nenad Đurđević.

On je, govoreći o realizaciji djela sporazuma između lidera tri zemlje Balkana, takozvanog mini Šengena, koji se odnosi na slobodan protok radne snage, rekao da je do sada realizovana mogućnost da građani tri zemlje putuju preko granica samo s ličnom kartom.

Naglasio je da će to biti prekretnica za Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju.

- Nadam se da će se priključiti i ostali susjedi, jer se osjeća nedostatak radne snage u oblasti poljoprivrede, građevinarstva i tekstilne industrije. Obraćale su nam se neke italijanske kompanije koje imaju dosta problema sa nalaženjem kvalitetne radne snage - rekao je Đurđević.

On je dodao kako posle pandemije mnoge međunarodne kompanije koje imaju svoje lance na Dalekom istoku razmatraju mogućnost da tu svoju proizvodnju približe matičnim kompanijama u zapadnoj Evropi.

- Mi kao Zapadni Balkan možemo da budemo zanimljiva destinacija za takvu vrstu posla. Međutim, neka studija koju smo radili sa Njemačkom privrednom komorom je pokazala da je jako važan preduslov da bi kompanije došle da rade ovde je kvalifikovana radna snaga. Više nego cjena rada i poreska politika - izneo je Đurđević.

Podsjetio je da je PKS to shvatila i kroz organizovanje dualnog obrazovanja, povezivanje privrede sa fakultetima i školama pokušava da taj problem riješi.

Savjetnik predsednika PKS - a je naglasio da komora nema preciznih podataka o tome koliko radne snage nedostaje, ali je naveo da se oseća potreba za radnicima u sezonskim poslovima, ali i kod međunarodnih kompanija koje ovdje posluju.

- Zna se da ti radnici dolaze iz susjednih zemalja, pa i iz pojedinih zemalja EU, pa se taj nedostatak nekako kompenzuje, ali postoji potreba da se to reguliše, da su ti ljudi osigurani zdravstveno, da im ide staž - naglasio je Đurđević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.