NavMenu

Beč dobija novu gradsku četvrt na 11 ha

Izvor: eKapija Petak, 28.05.2021. 14:06
Komentari
Podeli

(Foto: Eurocomm-PR /Patricia_Bagienski)
Grad Beč i ARE Austrian Real Estate izgradiće do 2026. godine novu stambenu četvrt u trećem bečkom becirku. Projekat pod nazivom "Selo u trećem" će stvoriti održiv životni prostor za 4.000 Bečlija.

Na površini od 11 hektara biće izgrađeno 1.900 stanova. Grad će finansirati izgradnju 800 stanova. Osim klasičnih subvencionisanih stanova, izrazito povoljnih SMART stanova i gradskih socijalnih stanova, realizovaće se posebni oblici stanovanja za samohrane roditelje i mlade ljude, kao i grupni građevinski projekat sa infrastrukturom po mjeri.

Osnovni koncept projekta jeste ekološki održiva gradnja kao odgovor na klimatske promjene. Sprovođenje mjera za ozelenjavanje fasada i krovova, regulisanje temperature zgrada, stvaranje hlada i dobre ventilacije je jedan od glavnih ciljeva. Inovativni koncept za snabdijevanje energijom podrazumijeva korišćenje obnovljivih izvora energije. Nova gradska četvrt će biti "laboratorija" koja će isprobati različite mjere koje će u budućnosti postati standardi.

"Selo u trećem" će raspolagati sa mnogobrojnim zajedničkim objektima i terasama, parkovima, vodenim parkovima, fitnes ponudom, sportskim terenima i zonama za kućne ljubimce. Da bi se stanovnicima život olakšao, u okviru četvrti će biti izgrađeni predškolska ustanova, mjesna zajednica i različite socijalne ustanove, prodavnice i restorani. Nova četvrt će biti u blizini glavne željezničke stanice i kompleksa Belvedere.

- U neposrednoj blizini "Sela u trećem" nalazi se najveće pasivno naselje u Evropi sa 700 subvencionisanih stanova, koje je izgrađeno 2007. godine. Zajedno sa novom četvrti dosledno nastavljamo putem održivosti i pristupačnog prostora za život - izjavili su Mihael Ludvig, gradonačelnik Beča, i Katrin Gal, članica gradskog veća zadužena za stanogradnju.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.