NavMenu

Narodni muzej na Cetinju realizuje izložbu posvećenu Petru Lubardi

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.05.2021. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: DenisFilm/shutterstock.com)
Povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. maja, kao i 70 godina od čuvene izložbe "zaokreta" Petra Lubarde u Beogradu, 1951. godine, Narodni muzej Crne Gore, u utorak 18. maja, realizuje Omaž izložbi "zaokreta" Petra Lubarde", u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.

Pored rekonstrukcije izložbe, koja je predstavljala prekretnicu u jugoslovenskoj likovnoj umjetnosti polovine dvadesetog vijeka, biće organizovana promocija knjige mr Maše Jovović "Petar Lubarda u Crnoj Gori 1946-1951".

Lubardina izložba će biti djelimična rekonstrukcija izložbe iz 1951., sa selekcijom radova iz datog perioda, kada je umjetnik živio i stvarao u Crnoj Gori, prenosi Cetinjski portal.

Za realizaciju izložbe pozajmljena su djela od relevantnih beogradskih i novosadskih instiucija, galerija i muzeja, kao i privatnih lica i kolekcionara. Dio radova za izložbu obezbjeđen je iz fondova Umjetničkog muzeja NMCG, a kao zamjena nekoliko nedostajućih radova rađene su reprodukcije na platnu. Na izložbi će biti prikazani i modeli Anastazije Miranović sa reprodukcijama na svili Lubardinih radova iz crnogorskog perioda iz namjenske kolekcije koja je posvećena stvaralaštvu Petra Lubarde.


Autorke i kustoskinje izložbe su istoričarke umjetnosti, dr Anastazija Miranović i Snežana Ivović. Izložbu će otvoriti direktorica NMCG, dr Anastazija Miranović, a ispred porodice i Fondacije "Petar Lubarda" govoriće slikar Djuro Lubarda. Izložba će biti u postavci do 18.juna 2021.

Promocija knjige će se održati u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" u 12 časova, a otvaranja izložbe će biti u 12 časova i 30 minuta, uz poštovanje aktuelnih zdravstvenih mjera u suzbijanju pandemije korona virusa i biće prenošeno "on line" preko društvenih mreža Narodnog muzeja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.