NavMenu

Tehnopolis organizuje Viral hakaton o poljoprivredi

Izvor: Mina Nedjelja, 16.05.2021. 13:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: one photo/shutterstock.com)Ilustracija
Viral hakaton o primjeni informacionih tehnologija u poljoprivredi kroz razvoj softverskih/hardverskih rješenja za izazove sa kojima se suočavaju preduzeća iz te oblasti u svakodnevnom poslovanju, koji organizuje Inovaciono preduzetnički centar (IPC) Tehnopolis u Nikšiću, počeće sjutra.

Viral hakaton, kako je najavljeno, trajaće neprekidno 48 sati u prostorijama nikšićkog Tehnopolisa na kome će četiri tima iz Crne Gore ponuditi inovativna i kreativna rješenja na dva definisana problema iz oblasti poljoprivrede.

Iz Tehnopolisa je saopšteno da timovi treba da predlože rješenja za optimizaciju sistema navodnjavanja, uključujući specifičnosti pojedinih biljnih vrsta i mjerenje učinkovitosti radne snage.

- U Crnoj Gori poljoprivreda je u velikoj mjeri oslonjena na manualnu proizvodnju, dok se dostupna tehnička i tehnološka rješenja nedovoljno koriste. Rješenja koja budu kreirana na Viral hakatonu značajno će olakšati poslovanje poljoprivrednih preduzeća, ali i otvoriti nove mogućnosti za napredak - saopšteno je iz Tehnopolisa.

Kako je planirano, Hakaton će početi sjutra u deset sati u prostorijama Tehnopolisa i trajaće bez prekida 48 časova, nakon čega će u srijedu u 18 sati biti organizovan Demo dan na kome će timovi prezentovati svoja rješenja pred stručnim žirijem.

Za titulu pobjednika Viral hakatona boriće se Demetra, GoDigital, Perfect H2O i Mechanic Crops, a tri najbolja tima osvojiće nagrade u iznosu od 2,5 hiljada EUR za prvo, hiljadu za drugo i 500 EUR za treće mjesto.

- Timovima će, pored mentora, podršku pružiti i TechLab Tehnopolis koji će omogućiti korišćenje 3D printera za izradu prototipa - navodi se iz tog centra.

Otvaranju Viral hakatona će, kako je najavljeno, prisustvovati i predstavnici projektnih partnera – Univerziteta u Banja Luci i Donja Gorica u Podgorici, kao i Plantaže.

Iz Tehnopolisa su kazali da je cilj projekta uvezivanje i poboljšanje saradnje između fakulteta, studenata i poslovnog sektora kroz upotrebu informaciono-komunikaciono tehnoloških (IKT) rješenja u poljoprivrednom sektoru.

Prema kriterijumima za prijavljivanje svi članovi tima morali su biti studenti, od kojih najmanje po jedan sa Poljoprivrednog fakulteta/prehrambene tehnologije i Fakulteta za informacione tehnologije/elektrotehnike.

Maksimalan broj članova je četiri po timu.

Hakaton se organizuje kroz projekat Viral koji je kofinansiran sredstvima Evropske unije kroz Erasmus plus program.

Pored IPC Tehnopolis, projekat implementiraju Univerziteti u Banja Luci, Tuzli/Elektrotehnički fakultet, Bijeljini, Mariboru, Donja Gorica u Podgorici i Džemal Bijedić u Mostaru, Sveučilište u Mostaru, Univerziteti Waigeningen i Bukurešt.

Projekat implementiraju i Agro-voće, Jaffa-komerc, Plantaže, Western Balkans Institute, Inovacioni centar Banja Luka, INTERA Tehnološki Park iz Mostara i Crnogorska Asocijacija za nove tehnologije MANT.


Iz Tehnopolisa je saopšteno da je generalni pokrovitelj Viral hakatona Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi, koja je podršku pružila u okviru projekta Diverzifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope kroz razvoj lanca vrijednosti, koji se primjenjuje u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Generalni sponzori tog događaja su Crnogorski Telekom, Coca-Cola HBC Crna Gora koja je pored finansijske podrške obezbijedila i osvježenje za učesnike hakatona i ICT Cortex.

Kako je saopšteno, partner hakatona je Alter Modus, a prijatelji Glavni grad Podgorica, Hipotekarna banka i Swisslion-Takovo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.