NavMenu

Kina otvara sjevernu stranu Mont Everesta za 38 alpinista

Izvor: Radio 021 Ponedjeljak, 10.05.2021. 15:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavel Ilyukhin/shutterstock.com)Ilustracija
Kina je otvorila sjevernu stranu Mont Everesta za 38 planinara koji će biti testirani na kovid-19 i moraće da održavaju distancu tokom penjanja na najviši vrh na svijetu.

Nepal i Kina su zatvorili planinu za strane penjače zbog pandemije, a Nepal je ove sezone ipak dozvolio strancima da se penju, uprkos porastu broja oboljelih, i najmanje jedan alpinista, Norvežanin, je potvrdio prošlog meseca da se zarazio kovidom-19.
Nepalski aplinisti su negirali da je izbilo bilo kakvo žarište na planini, navodeći da su prijavljeni samo slučajevi visinske bolesti i ostalih simptoma povezanih sa hladnim, oštrim uslovima gde su bili zbijeni jedni uz druge u šatorima.
Sa druge strane, Kina, gdje je u velikoj meri zaustavljena lokalna transmisija, održala je restriktivne mjere, kao što su zdravstvene provjere i u stanju je privravnosti kada je riječ o "uvezenim" kovid-19 slučajevima.

Planinari koji su dobili kineske dozvole za penjanje na Mont Everest, moraju da dođu iz kineskih dijelova i da pokažu da su zdravi, prije nego što krenu u pohod na vrh, naveli su kineski državni mediji.
Oni će morati da prolaze kroz redovne provjere tjelesne temperature, da koriste kiseonik iz boce i da budu na četiri metra od narednog alpiniste. Podijeliće im se maske, toplomjeri i sredstvo za dezinfekciju.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.