NavMenu

Jugopetrol u prvom kvartalu ostvario neto gubitak u visni od 219,55 hiljada eura

Izvor: Mina Ponedjeljak, 10.05.2021. 15:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Deyan Georgiev/shutterstock.com)Ilustracija
Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvi ovogodišnji kvartal sa neto gubitkom od 219,55 hiljada EUR, 2,7 puta većim nego u istom periodu prošle godine.

Poslovni prihodi preduzeća su, prema izvještaju objavljenom na sajtu Montenegroberze, na kraju marta pali 24,2 odsto na 19,21 mil EUR, a rashodi 24 odsto na 19,23 mil EUR.

Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi iznosili su 595,36 hiljada EUR, amortizacije i rezervisanja 812,86 hiljada EUR, a materijala 143,29 hiljada EUR. Ostali poslovni rashodi iznosili su 1,94 miliona EUR.

Ukupna aktiva Jugopetrola, preduzeća koje se bavi trgovinom naftom i naftnim derivatima, na kraju marta iznosila je 103,44 miliona EUR i bila je 2,4 odsto manja u odnosu na uporedni period.

Neraspoređena dobit kompanije iznosi 13,84 miliona EUR, dugoročna rezervisanja i obaveze 942,15 hiljada EUR, a kratkoročna 12,22 miliona EUR.

Odložene poreske obaveze su iznosile 85,04 hiljada EUR.

Većinski vlasnik Jugopetrola je od kraja 2002. godine Hellenic Petroleum International, koji posjeduje 54,35 odsto akcija kompanije.

Iza EK-NLB Ljubljana za klijente 2 sakriven je vlasnik 9,25 odsto akcija. Vlasnik 8,8 odsto akcija kompanije skriven je iza EK-Zbirnog kastodi računa 1, a 3,45 odsto dionica iza CK-Zbirnog kastodi računa 1.

Radoslavu Tomiću iz Beograda pripada 2,44 odsto akcija, dok je iza NM-zbirnog kastodi računa 8 sakriven vlasnik 2,09 odsto akcija, a iza EK-zbirnog kastodi računa 2 vlasnik 1,07 odsto dionica.

Ostali dioničari imaju manje od jedan odsto udjela.

Podaci iz izvještaja o upravljanju, objavljeni na sajtu Montenegroberze, pokazuju da ukupna prodaja goriva u prvom kvartalu bilježi pad od 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, usljed uticaja pandemije izazvane koronavirusom tokom januara i februara.


- Pad prodaje zabilježen je u gotovo svim prodajnim kanalima, izuzev prodaje brodovima i jahtama koja je ostvarila značajan porast u odnosu na isti period prošle godine. Najlošiji rezultat zabilježen je u avijaciji kao rezultat bankrota našeg glavnog kupca i još aktivnih ograničenja putovanja - navodi se u izvještaju.

U prvom kvartalu, zabilježen je pad prodatih količina u maloprodajnoj mreži od 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- Uprkos negativnom uticaju pandemije na maloprodajne performanse, kompanija je fokusirana na uspješan završetak projekta rekonstrukcije svoje maloprodajne mreže, kojim će se značajno poboljšati izgled benzinskih stanica i postaviti temelj budućeg rasta prodaje - dodaje se u izvještaju.

Prodaja na privatnim benzinskim stanicama se smanjila sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine. Kao što je slučaj sa većinom prodajnih kanala, uzrok je manja potrošnja na tržištu, izazvana epidemijom koronavirusa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.