NavMenu

Dekorativna rasvjeta Svitac osvaja tržište - Baranka Nataša Drešić ručno pravi lampe i lustere od prirodnih materijala (VIDEO)

Izvor: eKapija Petak, 07.05.2021. 12:03
Komentari
Podeli
Likovnu umjetnost i dizajn Nataša Drešić spojila je u ručnoj izradi rasvjetne galanterije - lampi i lustera od prirodnih materijala. Nataša je akcenat stavila na orginalnosti svakog pojedinačnog komada u kreativnom procesu ručne izrade, što proizvode Svica svrstava u kategoriju primijenjene umjetnosti. Zbog toga ovi proizvodi imaju veću vrijednost u odnosu na industrijske rasvjetne proizvode.

- Prvih nekoliko komada sam izradila za sopstvene potrebe kako bih oplemenila svoj životni prostor. Meni kao grafičaru poznate su različite vrste prirodnih materijala i sirovina, kao i njihove mogućnosti modelovanja i kreiranja različitih formi, zatim, rad sa vezivima, bojama i lakovima, što mi je dalo slobodu da se upustim u dizajn unikatne unutrašnje dekorativne rasvjete. Sama ideja da se projekat Svitac ozbiljnije relizuje podstaknuta je prepoznavanjem i vrednovanjem istog od strane Opštine Bar na konkursu za podršku ženskom preduzetništvu za 2020. godinu - kaže Nataša Drešić.

Fokus je na prirodnim materijalima koji su karakteristični i obiluju na barskom podneblju: listovi masline, morska trava, stablo trske, list i cvijet žuke…

- To su sirovine koje prolaze tehnološku fazu ručne prerade u smjese koje se koriste za dalje modelovanje u finalne rasvjetne komade. Pored navedenih prirodnih materijala koristim odgovarajuće papire pretvarajući ih u papirnu pulpu. Na taj način, u proces izrade nečeg novog uključen je i proces reciklaže već korištenih materijala. Bitno je istaći da je ideja da sva rasvjetna tijela budu takoreći "eco friendly", navodi Nataša Drešić.

Naziv Svitac nije slučajno izabran za ručnu izradu rasvjete i u njemu je sadržan kompletan koncept ideje, jer je svitac sinonim za prirodnu svjetlost koja stvara prijatan ambijent.

Plasiranje proizvoda za sada je najzastupljenije online, putem društvenih mreža. Nataša očekuje da će kvalitet unikatnog proizvoda rasvjete Svitac kupci prepoznati i na lokalnom, i na širem tržištu.

Planira da Svitac bude obogaćen novim kretivnim sadržajima. Natašin cilj je da organizuje edukativne radionice iz oblasti likovne i primijenjene umjetnosti namijenjene prevashodno mladima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.