NavMenu

EBRD u projekte u Crnoj Gori uložila 160 mil EUR - Banka usmjerena na podršku malim i srednjim preduzećima i privatnom sektoru

Izvor: Mina Četvrtak, 06.05.2021. 15:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremne su da, prema riječima njihovih predstavnika, unaprijede saradnju, prije svega u cilju poboljšanja infrastrukture u Crnoj Gori, kao i podrške bankarskom i sektoru malih i srednjih preduzeća.

Premijer Zdravko Krivokapić je na onlajn sastanku sa predsjednicom EBRD-a, Odil Reno-Baso i njenim saradnicima govorio o prioritetima rada Vlade u predstojećem periodu, posebno u pogledu izgradnje snažnih institucija, kao garanta nezavisnosti i ekonomskog razvoja, a u cilju unapređenja kvaliteta života građana i što bržeg pristupa Crne Gore Evropskoj uniji.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz Kabineta premijera, sagovornike informisao i o projektima koji se realizuju u Crnoj Gori, među kojima su izgradnja prioritetne dionice auto-puta Bar–Boljare, istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, kao i o poslovima koji su još u projektnoj fazi, a odnose se na zelenu ekonomiju i napore Vlade da stvori digitalno društvo.

Reno-Baso pozdravila je napore koje Vlada preduzima, poručivši da su spremni da joj pruže punu podršku.

- Vidim da imate jasan pristup i jasnu strategiju šta želite da učinite za vašu zemlju i to je lijepo vidjeti - kazala je Reno-Baso.

Ona je navela da je EBRD tokom prošle godine povećala svoje prisustvo i učešće u Crnoj Gori, naročito zbog pandemije covid-19.

- Govorim o 160 miliona finansiranja kroz različite finansijske institucije kako bi se podržala mala i srednja preduzeća, lokalni partneri i institucije. Riječ je o 16 projekata, uključujući one kojim podržavamo žene u biznisu, podršku bankarskom sektoru i fondu za zaštitu depozita - rekla je Reno-Baso.

Riječ je o, kako je dodala, nizu različitih projekata koji imaju visok volumen u finansijskom smislu, koji pokazuju njihovu volju i spremnost da podrže Crnu Goru.

Reno-Baso je navela da je saobraćajna povezanost važna tema za region. Kada je riječ o energetici, ona je dodala da za njih postoje tri prioriteta - ozelenjavanje ekonomije, digitalizacija i rodna ravnopravnost.

Rene-Baso je akcentovala važnost diverzifikacije ekonomije, te da je EBRD prepoznatljiva po tome da podržava privatni sektor.

- Zbog toga želimo da ulažemo u infrastrukturu, ali na način da pomognemo privatnom sektoru da napreduje. Ekonomski razvoj zavisi od privatnog sektora i to je način da se izbjegnu oslanjanja na javne izvore finansiranja - poručila je Reno-Baso.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, kazao je da Vlada u potpunosti dijeli viziju podrške EBRD-a privatnom sektoru, ne samo zbog visokog stepena javnog duga Crne Gore, već zbog, kako je rekao, efikasnosti i djelotvornosti privatnog sektora u odnosu na državna preduzeća.

On je istakao važnost saobraćajne povezanosti, poručivši da je rad na infrastrukturi izuzetno važan za Crnu Goru.

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić apostrofirao je značaj Luke Bar, zaključivši da čine sve, kako bi je aktualizovali i povezali sa putnom i željezničkom infrastrukturom.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović kazao je da je Crna Gora lider u eurointegracijama, te da je njihov cilj da ubrzaju reforme i da Crna Gora postane članica EU do kraja mandata Vlade.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić kazala je da je digitalizacija jedan od stubova Vlade i da snažno podržavaju učešće žena u upravljanju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.