NavMenu

U planu rekonstrukcija i dogradnja zgrade tehničkih fakulteta u Podgorici (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 05.05.2021. 12:19
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Ing invest)
Univerzitet Crne Gore (UCG) planira rekonstrukciju, nadogradnju i modernizaciju zgrade tehničkih fakulteta u Podgorici. Za ovaj projekat izrađeno je i idejno rješenje za koje je bio zadužen studi Ing Invest, a na koje je saglasnost dao i glavni državni arhitekta.

Objekat je izgrađen u periodu od 1974. do 1980. godine, pri čemu je blok bazne nastave (dilatacija A i dilatacija B) sagrađen 1978. U kompleksu se nalaze Elektrotehnički, Mašinski, Metalurškotehnološki i Prirodno-matematički fakultet.

Kako je naznačeno u idejnom rješenju, predmet projekta je rekonstrukcija objekta bazne nastave - lamela A i rekonstrukcija i nadogradnja objekta bazne nastave - lamela B. Cilj projekta je da se riješe problemi nastali tokom 35 godina dugog perioda eksploatacija i spriječi njegovo dalje propadanje, kao i da se objekat, oprema i infrastruktura osavremeni i modernizuje.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Ing invest)
Kako je objašnjeno u objavljenom dokumentu, dugogodišnjom eksploatacijom na objektu je došlo do pojedinih prenamjena prostora i formiranja novih prostora pregrađivanjem hodnika i stepenišnih vertikala. Projektom je predviđeno vraćanje svih komunikacija, hodnika i stepeništa, u prvobitnu namjenu, koja je pored komunikacija imala i evakuacionu svrhu.

- Projektom je takođe predviđena sanacija objekta u vidu zamjene podova u kancelarijama i amfiteatrima, molersko-farbarskih radova u cijelom objektu, izrada novih spuštenh plafona u svim prostorijama sem u holovima i hodnicima gdje je vidna kasetirana tavanica. Predviđa se zamjena fasadne bravarije kao i unutrašnje pregradne bravarije i stolarije. Zadržavaju se postojeće ograde na stepeništima i na galerijama prvog sprata, koje su u relativno dobrom stanju i predviđene su za sanaciju, pogotovo rukohvata koji su od prirodnog drveta masiva - objašnjeno je u dijenom rješenju.

Na pojedinim mjestima, gdje su postojeće trase ventilacionih vertikala i vertikale ostalih instalacija formirana iza vidnih zidova od opeke, predviđa se pažljiva demontaža zidne opeke radi sanacija i rekonstrukcija postojećih kanala i njihovo vraćanje u prvobitno stanje. Projektom je predviđeno zadržavanje svih postojećih koridora instalacija.

- Projektnim zadatkom traženo je da se objekat izoluje adekvatnom termičkom izolacijom. Uzimajući u obzir kompleksnost fasade i karakterističan izgled objekta, projektom je pored zamjene fasadne bravarije predviđena termička izolacija prostorija sa unutrašnje strane zida, kao kompromisno rješenje - stoji u idejnom rješenju.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Ing invest)
Predviđena je izolacija prostorija koje se koriste za duži boravak i rad, kao što su kabineti, učionice, kancelarije… a koje su orijentisane jednim ili više zidova ka fasadi. Fasadni zidovi u ovim prostorijama su čitavom dužinom zastakljeni tako da je samom zamjenom bravarije poboljšana izolacija prostora.

- Izolacija zidova se vrši na parapetima - klupicama ispod prozora, gredama iznad prozora, kao i na djelovima kosih zidova u ćoškovima prostorije koji su prema otvorenom prostoru. Predviđeno je lijepljene multipor ploča debljine 5 cm sa unutrašnje strane, koje se gletuju tankoslojnim malterom. Na ovaj način toplotna razmjena između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora je svedena na minimum uz što racionalnije intervencije na objektu - navodi se.

Sa spoljašnje strane fasada je predviđena za sanaciju. Djelovi fasade u natur betonu se obrađuju reparativnim malterom i bojaju u bijelu boju. Djelovi fasade koji su u kuliru predviđeni su za čišćenje peskarenjem. Fasade se na kraju prelazi silikatnim premazom kao izolacijom.

Postojeći ravani krov je u dosta lošem stanju. Na jednom dijelu objekta je predviđena izolacija krovnim termo panelima koji se predviđaju na čeličnoj konstrukciji, a na drugom dijelu izrada novih slojeva ravnog krova sa završnim slojem hidroizolacionog premaza. U cilju očuvanja izgleda objekta u što većoj mjeri i stvaranje prostora za formiranje krovne konstrukcije, planirano je uklanjanje postojećih slojeva krova sve do AB ploče. Preko AB ploče predviđen je reparativni sloj, preko kojeg se izliva perlit beton u padu i preko kojeg se postavlja hidroizolacija.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Ing invest)
- Na tako formiranu podlogu, montira se krovna kontrukcija u vidu čeličnih rešetki sa čeličnim rožnjačama preko kojih se postavljaju sendvič paneli, debljine ispune d=6cm a debljine limova 0,5mm i 0,4mm. Horizontalni oluci koji su formirani rade se od pocinčanog plastificiranog lima - stoji u dokumentu.

Projektom je planirana i nadogradnja na ravnim krovovima visočijeg dijela, lamela B. Planirana je nadogradnja na dijelu petog i šestog sprata, prenošenje iste osnovne organizacije kao na nižim etažama. Zadržava se postojeći centralni hodnik koji se na šestom spratu produžava kako bi se spojila dva kraja postojećeg hodnika. Sa lijeve i desne strane hodnika formira se kancelarijski prostor sa sanitarijama. Fasada dograđenog dijela je prilagođena postojećoj fasadi i planiranim izmjenama.

- Planirana je zamjena strukturalne fasade sa istočne i zapadne strane lamela B tako da su obnovom fasade uklopljene i nove etaže, koje su zastakljene istom bravarijom. Detalj vijenca na postojećim krovovima se zadržava kao parapetni detalj, a isti se detalj formira na novom krovu u drugačijoj materijalizaciji - stoji u idejnom rješenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.