NavMenu

Raditi na povezivanju crnogorskih i rumunskih IT kompanija - Razmotriti mogućnost zajedničke proizvodnja softvera i informatičkih servisa u Crnoj Gori

Izvor: eKapija Srijeda, 21.04.2021. 15:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)Ilustracija
Privredne komore Crne Gore i Rumunije u narednom periodu mogu značajno doprinijeti razvoju ekonomske saradnje dvije države, ocijenjeno je na sastanku predsjednika ovih asocijacija Vlastimira Golubovića i Mihaila Darabana.

Tokom online razgovora koji su uslijedili nakon nedavne posjete Ambasadora Rumunije Viorela Ardeleanua Privrednoj komori, dogovoreno je usaglašavanje sporazuma o saradnji dvije komore, koji će biti potpisan kada epidemiološke okolnosti to dozvole.

Predsjednik Golubović je apostrofirao veoma dobre međudržavne odnose sa Rumunijom i izrazio zahvalnost na njenoj podršci evropskim integracijama Crne Gore. Predstavio je makroekonomske pokazatelje Crne Gore, koji su do krize izazvane pandemijom Covid-19 bili među najreferentnijim u Evropi.

- Očekujemo da se do kraja maja vakciniše 50% našeg stanovništa, što će biti pretpostavka da budemo sigurna turistička destinacija. Pozivam turiste iz Rumunije da dio svog odmora provedu u Crnoj Gori - rekao je Golubović.

Postoji prostor i za unapređenje robne razmjene, koja je u prethodnoj godini iznosila između 30 i 43 mil EUR, uz neznatan izvoz iz Crne Gore, od svega 1,2 mil EUR.

Potrebno je raditi i na povezivanju IT kompanija, imajući u vidu da je Rumunija lider u ovoj oblasti, kako bi se razmotrile mogućnosti zajedničke proizvodnje softvera i informatičkih servisa u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku. Istaknuto je i da iskustva Rumunije u oblasti digitalne transformacije mogu biti veoma korisna za našu zemlju, kojoj taj proces predstoji.

Golubović je istakao da je Crna Gora puštanjem u rad energetskog kabla prema Italiji postala značajno energetsko čvorište u regionu, i pozvao rumunske energetske kompanije da svoje eventualne potrebe usmjere na ovaj koridor.

- Postoji mnogo prostora da naše komore efikasnim djelovanjem doprinesu još snažnijoj privrednoj saradnji - smatra predsjednik Privredne komore Rumunije Mihai Daraban, dodajući da će ova država biti iskren prijatelj na evropskom putu Crne Gore.

Daraban je prepoznao potrebu organizovanja poslovnog foruma u okviru međusobnih posjeta državnih i ekonomskih delegacija Rumunije i Crne Gore.

- Jako je važno da se u skorijem roku organizuje zvanična posjeta delegacije Crne Gore, zajedno sa predstavnicima privrede. Pored toga, već od danas treba raditi na uspostavljanju direktne avio linije iz Rumunije prema Podgorici i Tivtu - ocijenjeno je na sastanku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.