NavMenu

Dodijeljene godišnje nagrade PKCG - Priznanja za Okov, CGES, NLB banku, Jugopetrol, Amplitudo i Slavoljuba Popadića

Izvor: Mina Srijeda, 21.04.2021. 15:06
Komentari
Podeli
(Foto: sondem/shutterstock.com)
Privredna komora Crne Gore (PKCG) dodijelila je danas godišnja priznanja uspješnim kompanijama i pojedincima. Nagradu za uspješno poslovanje dobili su kompanije Okov i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), za društvenu odgovornost NLB banka i Jugopetrol, a za inovativnost Amplitudo. Donedavni izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja, Slavoljub Popadić, dobitnik je nagrade za unapređenje menadžmenta.

Crnoj Gori je potrebna koherentna i konzistentna nacionalna strategija, koja će odgovoriti na pitanja strukturnih izazova sa kojima se suočava, ocijenio je na uručenju nagrada predsjednik CG Milo Đukanović i dodao da je neophodna diverzifikacija ekonomije.

On je kazao da svi treba da se zapitaju kako izgraditi osnove za inkluzivan i održiv rast u budućnosti.

- Diverzifikacija naše ekonomije je važna i neophodna. Jasno je da je prevelika zavisnost od turizma rizik, ali diverzifikacija ne znači zatiranje pupoljaka naše ekonomije koji su procjetali, već stvaranje uslova da se razvijaju novi sektori - rekao je Đukanović u Vili Gorica.

Đukanović je čestitao laureatima na dorinosu crnogorskoj ekonomiji. Smatra da Crna Gora treba da teži ekonomskom sistemu u kojem svako ima mogućnost da uspije na temelju vrijednog rada i kreativnosti.

- Potrebni su nam jasna vizija i odgovorni ljudi koji imaju znanja, sposobnosti i hrabrosti - poručio je Đukanović.

On je naveo da se država suočava sa brojnim izazovima, ali da odgovor nije mirenje sa okolnostima ili traženje krivca u drugima, već u vrijednom radu, preduzimljivosti, inovacijama, ali i pomoći i solidarnosti.

- Za čitav svijet prošla godina bila je vanredna. Pandemija i globalna recesija promijenile su svijet. U Crnoj Gori prošla godina je bila i politički upečatljiva. Nakon 30 godina došlo je do promjene vlasti na miran i demokratski način, što je bio još jedan dokaz demokratske zrelosti crnogorskog društva - rekao je Đukanović.

Predsjednik je naveo da prva promjena vlasti i početni period donose mnogo nepoznanica i izazova, ali da se to iskustvo moralo steći.

- Nakon toga, društvo će dostići viši nivo političke kulture. Izoštriće se senzibilnost društva da svaka druga promjena vlasti bude i promjena na bolje - smatra Đukanović.

Makroekonomski podaci, kako je precizirao, pokazuju da je za Crnu Goru prošla godina bila jedna od najtežih, ne samo zbog dvocifrenog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP), već i zbog izgubljenih radnih mjesta, ugašenih kompanija i nerealizovanih projekata.

- Pored turističke privrede, najviše pogođena su mikro, mala i srednja preduzeća - dodao je Đukanović.

Ocijenio je da je jasno da pored države, privreda igra ključnu ulogu u društvu. Bez privrede i njene digitalne infrastrukture ne bi mogli nastaviti proces obrazovanja, trgovine, plaćanja ili rada od kuće.

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović, kazao je da je pandemija koronavirusa ostavila velike posljedice na crnogorsku ekonomiju.


- Što se ekonomije tiče, želim da vjerujem da su pred nama bolji dani i da ćemo se uskoro vratiti starim tokovima - poručio je Golubović.

On je naveo da se proces imunizacije mora shvatiti kao imperativ i preduslov da se ova turistička sezona realizuje u očekivanim okvirima.

- Ekonomija da pokrene zamajac u drugim sektorima. Stoga privreda očekuje da će kroz novi paket mjera dobiti adekvatan podsticaj, koji će joj pomoći da se vrati u redovne tokove poslovanja - smatra Golubović.

On je kazao da se moraju učiniti napori da se privuku novi investitori, kao i da je potrebno snaženje poljoprivredne proizvodnje i turizma.

- Neophodan preduslov za rast je i snaženje preduzetništva i promocija inovativnih djelatnosti - dodao je Golubović.

On je naveo da u odnosu na 31. mart prošle godine broj zaposlenih manji 17,4 odsto, dok je broj nezaposlenih povećan skoro 20 hiljada, pa je stopa porasla na 23,83 odsto.

Premijer CG Zdravko Krivokapić uputio je čestitku PKCG i laureatima.

Popadić je, u ime ovogodšnjih laureata, kazao da su ponosni što je poslovna zajednica prepoznala napore koje su ulagali za dobro svojih kompanija i Crne Gore.

- CGES i Okov su dobrim poslovnim odlukama napravili odličan poslovni rezultat u teškoj prošloj godini. NLB i Jugopetrol su nastavili da pomažu Crnu Goru u uslovima pandemije, a Amplitudo u rekordno kratkom roku razvio platformu za učenje od kuće - naveo je Popadić.

On je kazao i da je poslovna zajednica prepoznala napor koji je uložen u Rudnik uglja Pljevlja i koji je rezultirao rekordnim rezultatima u prilično kompleksnoj godini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.