NavMenu

Šest razloga zašto je japanski obrazovni sistem veoma uspješan

Izvor: Radio 021 Utorak, 20.04.2021. 15:28
Komentari
Podeli
(Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)
Obrazovni sistem u Japanu jedan je od najdelotvornijih na svijetu, a jedan od ključnih razloga je što u toj zemlji postoji 210 školskih dana godišnje, što je zatno više u poređenju sa drugim zemljama.

Japanci školovanje smatraju vrlo važnom odskočnom daskom. Primjera radi, u SAD godišnje se u školu ide 180 dana, odnosno 160 za maturante. Iako postoji mnogo sličnosti između japanskog obrazovnog sistema i onih u drugim zemljama, nekoliko je aspekata koji ga čine jednim od najdelotvornijih na svijetu.

1. Djeca u Japanu ne rade kontrolne zadatke do 4. razreda

Možda se čini neobičnim, ali japanske škole manire stavljaju ispred znanja. Njihov cilj je da u prve tri godine uspostave dobre modele ponašanja i navike kod djece, a ne da ocjenjuju njihovo znanje. Uče djecu kako da budu velikodušna i empatična. Važno im je da djeca nauče kako da poštuju druge, te da razviju nježnu vezu sa prirodom i životinjama.

2. Učenici sami održavaju prostor čistim


Iako škole u ostatku svijeta zapošljavaju domare i spremačice, u Japanu to nije slučaj. Tamo su učenici odgovorni za čistoću učionica, kantina, pa čak i toaleta.

Japanski obrazovni sistem vjeruje da zajedničko čišćenje podstiče učenike da pomažu jedni drugima i da rade u timovima. Provođenjem vremena brišući stolove i čisteći podove, đaci uče da poštuju kako svoj, tako i rad ostalih.

3. Đaci jedu zajedno s učiteljima


U Japanu se smatra da kada učenici i učitelji jedu za istim stolom, to može pozitivno uticati na izgradnju povjerenja između njih. U toku obroka mogu se odvijati razgovori koji doprinose izgradnji toplije, porodične atmosfere.

Takođe, japanski obrazovni sistem obezbijeđuje djeci zdrave i uravnotežene obroke. U javnim osnovnim i srednjim školama ručak se sprema prema standardizovanom jelovniku koji su razvili zdravstveni radnici i kvalifikovani kuvari.


4. Učenici nakon nastave pohađaju radionice

Radionice su vrlo popularne u Japanu, a održavaju se nakon završetka redovne nastave. Na njima učenici stiču nove vještine, a djeca ih pohađaju i tokom vikenda i praznika.

5. Japanski učenici uče poeziju i japansku kaligrafiju

Japanska kaligrafija, koja se naziva i Šodo, oblik je umjetnosti u kojem ljudi ispisuju znakove. S druge strane, haiku je oblik poezije u kojem se jednostavnim frazama čitaocima prenose duboke emocije. Smatra se da ovaj oblik poezije ima intelektualne, terapeutske i estetske uticaje. Obje tehnike uče djecu da poštuju svoju tradiciju i cijene svoju kulturu.

6. Gotovo svi učenici nose školske uniforme

Jedinstvena politika u gotovo svim srednjim školama u Japanu, a u cilju uklanjanja prepreka i pomaganja učenicima u promovisanju osjećaja zajedništva, jeste kodeks oblačenja. On omogućava usmjeravanje pažnje učenika prema učenju, a djecu podstiče na samoizražavanje drugim metodama, a ne samo kroz stil oblačenja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.