Izvor: Mina | Utorak, 20.04.2021.| 09:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Apelacioni sud odbio žalbu Dragana Brkovića - Ništa od reorganizacije Vektre Montenegro

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Khomson Satchasataporn/shutterstock.com)
Apelacioni sud odbilo je žalbu biznismena Dragana Brkovića na odluku Privrednog suda, kojom je kao neosnovan odbijen njegov zahtjev za produženje roka za izradu plana reorganizacije za Vektru Montenegro.

Brković je u žalbi naveo da sudija Privrednog suda, Zoran Ašanin, nije imao u vidu da plan mora sadržati detaljnu listu povjerilaca, koja bi, prema zakonu, trebalo da bude usvojena na ispitnom ročištu, piše Pobjeda.

Brković je objasnio da plan zato nije mogao biti podnijet, kao i da zakonski rok od 60 dana ima smisla jedino pod uslovom da postoje svi podaci koje plan mora sadržati.

On je žalbom tražio da se zakon ekstenzivno tumači, uvažavajući činjenice i prilagođavajući se životnim okolnostima.

U odgovoru NLB Interfinans banke, koja je tražila stečaj u Vektri Montenegro i koja se nedavno upisala kao osnivač u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), navodi se da Brković nema pravni osnov za podnošenje žalbe, jer su ga razriješili sa te pozicije.

Apelacioni sud je bio stava da je Ašanin ispravno odlučio, imajući u vidu da je prošao zakonski rok od 60 dana od otvaranja stečaja za predaju plana. Izjavu o namjeri podnošenja plana reorganizacije Brković je podnio 1. februara, dok je produženje roka tražio 23. marta.

Sud je stava da nijesu od uticaja navodi da plan nije mogao biti podnijet ranije zbog nepostojanja potrebnih podataka, imajući u vidu da je predlog podnijet nakon roka, pa sud nije ni bio dužan da se upušta u ocjenu ispunjenosti uslova za produženje.

Nema mjesta ni, kako su naveli, ekstenzivnom tumačenju, jer je riječ o zakonskom, a ne sudskom roku.

- Potvrđeni usvojeni plan reorganizacije je izvršna isprava i smatra se novim ugovorom za izmirenje potraživanja, pa u novom stečajnom postupku, koji je otvoren zbog nepostupanja Vektre Montenegro po planu, povjerioci imaju pravo da prijave samo potraživanja u skladu sa tim planom. Shodno tome, stečajni dužnik, koji je bio zadužen za sprovođenje plana posjeduje svu potrebnu dokumentaciju i morao je biti upoznat sa realizacijom plana, pa samim tim i ko su povjerioci i u kojem dijelu su izmirena njihova potraživanja utvrđena planom - navodi se u odluci suda.

Sud nije prihvatio podnesak NLB Interfinansa o odustajanju od žalbe, jer se Brković i dalje vodi kao izvršni direktor Vektre Montenegro u CRPS-u.

Brkovićev zahtjev za produženje roka za predaju plana reorganizacije bio je jedan od razloga zbog kojeg se stečajni upravnik Radojica Grba žalio na odluku sudije Ašanina o bankrotu u toj kompaniji.

Stečaj koji je u Vektri otvoren 15. januara nedavno je potvrdio i Apelacioni sud. Prijavljeno je više od 284 mil EUR potraživanja, od kojih je Grba osporio 77,6 miliona. U prvom isplatnom redu priznato je 635 hiljada EUR, a u trećem 35,5 miliona. Ostalo potražuju razlučni povjerioci NLB Interfinans, Uprava prihoda, OTP i Crnogorska komercijalna banka.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE