Izvor: Mina | Ponedjeljak, 19.04.2021.| 13:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Crnogorski Telekom dužan da snizi cijene za pojedine vrste telefonskih poziva - Jeftiniji i međunarodni pozivi prema fiksnim i mobilnim mrežama

Ilustracija
Ilustracija (Foto: hedgehog94/shutterstock)
Crnogorski Telekom će od 1. maja, na osnovu odluke regulatora, sniziti cijene za pojedine vrste telefonskih poziva, veleprodaju iznajmljenih linija i širokopojasnog pristupa internetu putem ADSL-a, kao i terminaciju poziva u fiksnu mrežu.

Telekom je, na osnovu rješenja Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) o usklađivanju cijena sa rezultatima troškovnog modela, u obavezi da od 1. maja snizi cijene za telefonske pozive iz svoje fiksne mreže.

Kompanija će sniziti cijenu poziva prema drugim fiksnim mrežama u Crnoj Gori 15%, a prema mobilnim 30%.

- Telekom će sniziti cijenu međunarodnih poziva prema fiksnim mrežama Zone II - Evropa 20 odsto, fiksnim i mobilnim mrežama Zone III - Sjedinjene Američke Države i Kanada 20 odsto, fiksnim i mobilnim mrežama Zone IV - svijet 40 odsto odnosno 30 odsto - navodi se u saopštenju EKIP-a.

Agencija je Telekomu naložila da od 1. maja primijeni i niže cijene za veleprodajne usluge i to nacionalne terminacije poziva u fiksnu mrežu deset odsto, ADSL paketa između 15% i 45% i iznajmljenih linija u prosjeku 45%.

Takođe, po nalogu regulatora, od 1. marta je na snazi veleprodajna cijena terminacije poziva u mobilne mreže Telekoma, M:tela i Telenora, koja je u odnosu na prethodnu snižena 7,5 odsto.

Sa regulacijom cijena na relevantnim tržištima EKIP je počeo 2013. godine, kada mu je zakonom data takva mogućnost.

- Koristeći rezultate iz troškovnih modela, Agencija je operatorima elektronskih komunikacija, koji imaju značajnu snagu na relevantnom tržištu, iz godine u godinu nalagala sniženje cijena maloprodajnih i veleprodajnih cijena elektronskih komunikacionih usluga - podsjetili su iz EKIP-a.

U periodu od 2013. do ove godine snižene su maloprodajne cijene lokalnih poziva 40%, međugradskih 71% i poziva prema mobilnim mrežama i drugim fiksnim mrežama u Crnoj Gori 85% odnosno 56%.

U tom periodu snižene su cijene međunarodnih poziva prema fiksnim i mobilnim mrežama Zone 0 - Srbija osam odsto, Zone I - region osam odsto odnosno 15 odsto, Zone II - Evropa 51 odsto odnosno 54 odsto, Zone III - SAD i Kanada 50 odsto, i fiksnim i mobilnim mrežama Zone IV - svijet 69% odnosno 62%.

Snižene su i cijene ADSL paketa, u zavisnosti od vrste, između 32 odsto i 61 odsto.

- U ovom periodu su, po nalozima Agencije, snižene i veleprodajne cijene nacionalne terminacije poziva u fiksnu i mobilne mrežu 59 odsto odnosno 72 odsto, kao i bitstream usluge za ADSL pakete između 77 odsto i 85 odsto - precizirali su iz EKIP-a.

EKIP je, prema riječima njegovih predstavnika, u cilju zaštite konkurencije na tržištu, u periodu od 2013. do ove godine napravio veliki uticaj na sniženje cijena elektronskih komunikacionih usluga operatora.

- Na ovaj način je značajno povećana ekonomska dostupnost elektronskih komunikacionih usluga za korisnike - zaključuje se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE