NavMenu

Do kraja godine u Beogradu počinje izgradnja metroa, novog savskog mosta i Linijskog parka

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 19.04.2021. 08:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Daniel Caluian/shutterstock.com)Ilustracija
Glavni gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je da se u Beogradu završava niz značajnih infrastrukturnih projekata i najavio do kraja godine početak izgradnje metroa, novog savskog mosta i Linijskog parka, prenosi Beoinfo.

On je podsjetio da se završavaju radovi u Skadarskoj ulici, takođe i radovi na Bulevaru patrijarha Pavla u Rakovici - kao dio unutrašnje magistralne tangente, ali i radovi na spoljnoj obilaznici.

- Izvodi se veliki broj radova, ali se tek sledeće godine očekuje ekspanzija na značajnim infrastrukturnim projektima. Period pandemije korona virusa je iskorišćen da se pripreme projekti za igradnju metroa - najveće graditeljske intervencije u zadnjih nekoliko decenija, kao i Linijskog parka koji će u značajnoj mjeri promijeniti karakter jednog velikog dijela grada. Duboko se ušlo u pripreme za izgradnju mosta preko Ade Huje i novog savskog mosta, koji treba tunelom od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana da spoji savsku i dunavsku obalu - najavio je Stojčić za TV Super sat.

Nastavlja se, kako je naglasio i sa realizacijom projekta Beograd na vodi.

- Taj projekat za sobom povlači i mnoge druge projekte, ali je i suguran znak za investitore da su Beograd i Srbija više nego pouzdani za investiranje. Od dolaska ove gradske vlasti broj investcija u Beogradu je povećan za pet puta - ukazao je Stojčić.

Posebno je važna, prema njegovim riječima i izgradnja socijalnih i jeftinijih stanova poput kompleksa u naselju Ovča, ali i na Makiškom polju. Takođe i nedostajuća infrastruktura i rješavanje nelegalnih naselja i objekata.

Najavio je i urbanizaciju Mitićeve rupe na Slaviji koja mora, kako je istakao, da prođe javni arhitekstonski konkurs, uz zadržavanje parka na jednoj polovini parcele. Istakao je, takođe, da prostor preko puta Beograda na vodi u Bloku 18 vapi za urbanizacojom, koja će početi kada se riješe pravno-imovinski sporovi.

Ove godine će se, prema njegovorim riječima, krenuti i u izgradnju javne garaže u Vlajkovićevoj i Fruškogorskoj ulici.

- Očekuje se i početak izgradnje Nacionalnog stadiona kao i svih pratećih sadržaja, ali i jednog broja fakulteta i kampusa za studente i profesore, kao i nastavak izgradnje škola i vrtića - naveo je Stojčić i najavio nastavak obnove fasada i zgrada od značaja u prijestonici.

Najavio je da će se Istorijski muzej Srbije uskoro useliti staru zgradu željezničke stanice na rekosntruisanom Savskom trgu, kao i završetak dijela trga iza te zgrade sa budućom metro stanicom. Takođe i postavljanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću na pjaceti kod Gundulićevog vijenca i otkrivanje spomenika Diani Budisavljević u Savskom parku pored Beton hale.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.