Izvor: Mina | Subota, 17.04.2021.| 10:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

ACV utvrdila nepravilnosti u pogledu održavanja aviona iz flote Montenegro Airlinesa

(Foto: eKapija)
Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) konstatovala je tokom inspekcijskog pregleda nepravilnosti u pogledu održavanja svih aviona iz flote Montenegro Airlinesa (MA), pa i dva aviona koja su u međuvremenu prešla u vlasništvo nove aviokompanije ToMontenegro.

Inspekcijski nadzor flote obavljen je sredinom marta.

Direktor Sektora za sigurnost vazdušnog saobraćaja u Agenciji, Mileta Nikolić, kazao je Pobjedi da su na osnovu konstatovanih nepravilnosti, donesena rješenja kojima su privremeno ukinuta uvjerenja o plovidbenosti svih kontrolisanih vazduhoplova, uključujući i avione registarskih oznaka 4O-AOA i 4O-AOB. To znači da su svi kontrolisani avioni trenutno neplovidbeni.

On je naveo da je ovlašćeni inspektor za vazdušni saobraćaj Agencije izvršio inspekcijski nadzor radi utvrđivanja ispunjenosti propisanih zahtjeva za kontinuiranu plovidbenost aviona iz flote MA.

Nikolić je objasnio da je u međuvremenu došlo do promjene vlasništva i operatora nad dva nadzorom obuhvaćena aviona, registarskih oznaka 4O-AOA i 4O-AOB. Ova dva vazduhoplova sada su u vlasništvu kompanije ToMontenegro, koja je postala i njihov operator.

Nikolić je naveo da je Agencija već angažovana na provjeri određenih aktivnosti koje obavlja operator ovih vazduhoplova, kompanija ToMontenegro, kako bi ovi avioni bili dovedeni u plovidbeno stanje.

- U svakom slučaju, ukidanje rješenja kojima su privremeno ukinuta uvjerenja o plovidbenosti ovih vazduhoplova i izdavanje potvrde o provjeri plovidbenosti, neće biti moguće dok ne budu ispunjeni svi regulatorni zahtjevi u pogledu plovidbenosti vazduhoplova. Sigurnost vazdušnog saobraćaja jeste apsolutni prioritet za Agenciju za civilno vazduhoplovstvo i u tom smislu će biti okosnica u našem postupanju - rekao je Nikolić.

On je naveo da Agencija u kontinuitetu sprovodi redovan nadzor nad sigurnošću vazdušnog saobraćaja.

- Po potrebi organizujemo i vanredne inspekcije. U konkretnom slučaju inspekcija je realizovana na osnovu inicijative lica koje je podnijelo prijavu u pogledu pitanja održavanja vazduhoplova u sklopu flote MA - saopštio je Nikolić, ne precizirajući o kom licu se radi.

Na pitanje Pobjede da li će dva aviona kompanije ToMontenegro biti spremni za polijetanje do kraja maja ili početka juna, za kada se najavljuje da će kompanija ToMontenegro biti operativna, iz Agencije su naveli da nijesu u mogućnosti da odgovore na to pitanje.

- Agencija nije u mogućnosti da odgovori na ovo pitanje, jer dinamika rješavanja konstatovanih nepravilnosti i vraćanje aviona u plovidbeno stanje zavisi isključivo od vlasnika, odnosno operatora aviona kompanije ToMontenegro - kazao je Nikolić.

Vlada je 16. februara odobrila kupovinu dva aviona embraer 195 za kompaniju ToMontenegro, koji su prethodno bili u floti MA i bili uzeti na operativni lizing od GECAS-a, uz godišnju najamninu od ukupno 3,7 mil EUR.

Poreska uprava je 25. decembra prošle godine po nalogu Ministarstva finansija blokadom žiro-računa MA naplatila 3,18 mil EUR, kojim su pokrivene poreske obaveze po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih radnika za 11 mjeseci, od novembra 2016. do septembra 2017. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE