Izvor: eKapija | Četvrtak, 15.04.2021.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada u saradnji sa bankama priprema paket podrške za mikro, mala i srednja preduzeća - Sa CEB potpisan kreditni aranžman u iznosu od 40 mil EUR

(Foto: Pixabay.com/Willfried Wende)
Vlada Crne Gore planira da, kroz paket mjera koji bi se realizovao u saradnji sa poslovnim bankama u Crnoj Gori, podrži mikro, mala i srednja preduzeća, a sve u cilju stvaranja mogućnosti za oporavak privrede, ali i nova investiciona ulaganja.

Ovo je saopšteno na sastanku koji su državni sekretari u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Mila Kasalica i Janko Odović, kao i državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina-Božović, sa saradnicima, održali sa predstavnicima poslovnih banaka.

- Usljed posljedica izazvanih pandemijom Covid-19, Vlada Crne Gore, u kontinuitetu pruža podršku privredi kako bi se umanjio negativni uticaj pandemije na ekonomiju. Cilj je da, u saradnji sa poslovnim bankama, pružimo dodatnu podršku našim privrednicima i preduzetnicima. Sve projekcije, kako naše, tako i projekcije naših međunarodnih partnera, nam govore da će krajem ove turističke sezone doći do snažnog pokretanja privredne aktivnosti. Zbog toga moramo djelovati sinergijski i pronaći rješenje da brzo i efikasno pomognemo oporavku privrede, u susret turističkoj sezoni od koje imamo velika očekivanja - istakao je državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Janko Odović.

Kako je saopšteno, Vlada Crne Gore je zaključila kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), za podršku privredi kroz kreditne aranžmane za obrtna sredstva i investicije, u iznosu od 40 mil EUR, uz mogućnost zaključenja dodatnog ugovora za još 30 mil EUR. Ugovorom o kreditu koji je potpisan sa CEB-om je definisano da se krediti mogu odobravati isključivo za potrebe finansiranja projekata autonomnih mikro, malih i srednjih preduzeća, uključujući one koji se bave zanatskim ili preduzetničkim aktivnostima.

- Crnogorska privreda je suočena sa problemom nedovoljne likvidnosti. Zbog toga je važno da pronađemo zajednički način da, udruženim snagama, pomognemo privredi u prevazilaženju ovog problema. Ukupan boljitak crnogorskog društva zavisiće od brzine kojom će se oporaviti privreda, zato je od velikog značaja da blagovremeno plasiramo dodatna finansijska sredstva sektoru MMSP-a - naglasila je državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina-Božović.

Projekat će biti realizovan na način da Vlada Crne Gore bankama beskamatno obezbijedi sredstva u visini od 40-60% odobrenih kreditnih aranžmana za krajnje korisnike kredita, dok bi preostala sredstva banke obezbijeđivale iz sopstvenih izvora. Na taj način bi krajnjim korisnicima bilo omogućeno da dobiju značajno povoljnije uslove finansiranja, što predstavlja izuzetno važan preduslov za oporavak cjelokupne privrede.

- Svrha današnjeg sastanka je pronalazak optimalnog rješenja za realizaciju ovog projekta koji je izuzetno značajan za crnogorsku ekonomiju. Naša funkcija i glavni zadatak je da budemo podrška privredi u ovim veoma osjetljivim trenucima. Ove godine moramo biti fokusirani na to da, što je moguće bolje, iznesemo predstojeću turističku sezonu i stabilizujemo našu ekonomiju. Cilj je da privrednicima obezbijedimo značajno povoljnije uslove kreditiranja - istakla je državna sekretarka u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Mila Kasalica.

Na sastanku je dogovoreno da poslovne banke tokom narednih dana dostave svoje predloge i ponude, sa uslovima po kojima će odobravati kredite mikro, malim i srednjim preduzećima. Nakon usaglašavanja sa resornim ministarstvima, biće potpisan ugovor između Vlade Crne Gore i poslovnih banaka, kada će se krenuti u realizaciju projekta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE